24.02.2015 13:30

Slagen in het centrum, falen als linksback

De spelers van Ajax druipen af na het gelijkspel tegen Willem II in Tilburg. Ajax komt niet verder dan 1-1. (22-02-2015)
De spelers van Ajax druipen af na het gelijkspel tegen Willem II in Tilburg. Ajax komt niet verder dan 1-1. (22-02-2015)

Bij Ajax is er altijd concurrentie. Ook een speler met veel ervaring is niet zeker van speeltijd. Nick Viergever kreeg de laatste weken het vertrouwen, maar ging in de fout tegen Willem II. Hij is de Schlemiel van de Week.

De verdediger annex middenvelder speelde al bijna dertig wedstrijden dit seizoen voor Ajax, maar pas vorige week in de Europa League kreeg Viergever eindelijk zijn plek in het hart van de verdediging. De van AZ overgekomen voetballer wordt door Frank de Boer veelvuldig gebruikt als linksback en in het begin van het seizoen was hij ook de verdedigende middenvelder, maar de positie van centrale verdediger wordt bij Ajax opgevuld door aanvoerder Niklas Moisander. Tegen Legia Warschau in Amsterdam was het dan zo ver voor Viergever.

Het warme bad in het centrum van de verdediging

Als een vis in het water, zo voelde de eenvoudig international zich tegen de Poolse tegenstander. Samen met Mike van der Hoorn en Jasper Cillessen hield Viergever de nul in de ArenA, maar dat was gezien de kansen die Legia Warschau kreeg meer geluk dan wijsheid. Het fijne gevoel bij Viergever viel vooral op tijdens bepaalde momenten. Uitstappen om een bal op het middenveld te veroveren, die ene succesvolle sliding met heel veel risico leggen of de volledige opbouw van Ajax verzorgen omdat Van der Hoorn daar nog steeds niet zo succesvol mee is.

Voor Viergever was het een terugkeer naar het tijdperk bij AZ. Daar voetbalde de in Capelle aan den IJssel geboren speler ook voor het grootste gedeelte van zijn carrière als mandekker in het centrum van de verdediging. Het leven was goed voor Viergever, maar toen werd de Eredivisie weer hervat.

Terug naar die gehate linkerkant

Frank de Boer durfde het tegen Willem II niet aan om met Nicolai Boilesen te starten. De Deense linksback heeft ondertussen al een studie medicijnen er op zitten, zo vaak zat hij in de ziekenboeg van Ajax. Ook tegen de Tilburgers was Boilesen niet honderd procent fit en daarom moest Viergever zijn plek in het hart van de verdediging weer opgeven. Moisander keerde als aanvoerder terug op zijn plek en Viergever mocht zich weer bezighouden met de rechtsbuiten van de tegenstander. Leuk.

Het is ook pure pech dat Viergever tegen Willem II als linkverdediger moet acteren. De Boer was voor het duel in de Eredivisie duidelijk. Viergever heeft zijn sporen verdiend bij Ajax en krijgt na maanden zwoegen en trainen waar hij recht op heeft. Een plek in de basisopstelling als centrale verdediger. De eerstvolgende wedstrijd waarin dat verandert, gaat Viergever pijnlijk in de fout.

Een voorzet vanaf links en dan dit. “Ik schatte ‘m verkeerd in, waarna ik de bal niet op mijn schoen maar op mijn scheen kreeg”, is de pijnlijke conclusie van Viergever. De bal belandt via het scheenbeen van de verdediger voor de voeten van Ali Messaoud, die het cadeautje maar al te graag uitpakt en de 1-1 achter Cillessen schiet. Het zou ook de eindstand in de wedstrijd betekenen.

Viergever krabt zichzelf eens goed achter de oren en zal zich afvragen op welke positie hij in de volgende wedstrijd van Ajax zal staan. Dertig meter is het verschil tussen de positie van centrale verdediger en linksback, maar voor Viergever is het een wereld van verschil bij Ajax.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner