26.02.2015 20:51

Ajax rekent in een helft af met Legia Warschau

Doelpuntenmaker Arkadiusz Milik van Ajax omhelst Ricardo Kishna in de zestiende finale van de Europa League tegen Legia Warschau. (26-02-2015)

De Europa League-wedstrijd in Amsterdam tussen Ajax en Legia Warschau verliep voor de Amsterdammers, ondanks de 1-0 zege, allesbehalve soepeltjes. De return in een leeg stadion in Warschau kende een heel ander gezicht. Ajax was donderdagavond oppermachtig en stond met rust al met 0-3 voor. Dit was tevens de einduitslag. Met twee doelpunten was Arkadiusz Milik de grote man aan de kant van de bezoekers.

Ajax kende een droomstart in Polen want al binnen het kwartier had de ploeg twee keer gescoord. Daardoor zou Legia vier keer moeten scoren om alsnog de laatste zestien te bereiken. De club uit Warschau zorgde voor de eerste dreiging middels een mislukte kopbal en een vlammend afstandsschot dat door Jasper Cillessen werd gekeerd. Daarna was het echter de beurt aan Ajax.

In minuut elf bereikte Cillessen Arkadiusz Milik met een uittrap. De Poolse spits van Ajax had nog een lange weg af te leggen naar de goal van Legia, maar werd daarbij nauwelijks gehinderd. Vanaf een kleine twintig meter afstand besloot hij te schieten en dat bleek een goede keuze te zijn. Zijn fraaie knal was onhoudbaar voor Legia-doelman Dušan Kuciak. Twee minuten later was het opnieuw raak. De bal belandde uit een vrije trap van Ricardo Kishna, na gepruts van Kuciak, plots voor Nick Viergever die het leder uit de kluts binnenwerkte.

In het vervolg van de eerste helft golfde het spel op en neer en kregen beide ploegen enkele, over het algemeen niet al te grote, kansen. Tien minuten voor de pauze bezorgde Ricardo van Rhijn Legia uit het niets bijna een doelpunt. De Ajax-verdediger wilde de bal met de borst in de handen van Cillessen spelen, maar zag niet goed waar de doelman stond. Het leder dreigde daardoor pardoes de Ajax-goal in te rollen. Met een uiterste krachtsinspanning kon Van Rhijn de bal nog net voor de lijn weg glijden en zo zijn fout herstellen.

Vlak voor rust maakte Ajax een einde aan het laatste restje hoop van Legia. Kishna bediende Milik in de diepte en de spits schoof de bal beheerst achter Kuciak. Het was alweer de derde treffer van de Poolse spits tegen de  club uit Warschau. Met de 3-0 ruststand was de wedstrijd al binnen een helft beslist. De tweede helft was ruim twintig minuten onderweg voordat de eerste echte kans na de hervatting viel te noteren. Cillessen schoof de bal zonder enige Poolse druk zo in de voeten van Michał Kucharczyk. De Poolse aanvaller deed echter veel te weinig met het cadeautje van Cillessen en schoot in kansrijke positie hoog over.

De fout van Cillessen leidde een fase in waarin de thuisploeg wat sterker werd. Er ontstonden enkele dreigende momenten in het strafschopgebied van de Amsterdammers. Cillessen moest enkele malen handelend optreden om een goal te voorkomen. Met name zijn redding op een kopbal van Tomasz Jodłowiec was van grote klasse. Ajax bleef al met al eenvoudig overeind in Warschau en won sinds drie jaar weer eens een Europese uitwedstrijd. De Amsterdamse ploeg schaarde zich door de twee zeges op Legia bij de laatste zestien van de Europa League. Voor Legia, dat de gehele wedstrijd werd gesteund door het gezang van supporters buiten het stadion, zit het Europese avontuur erop.

Door: Roel Egberts