12.03.2015 20:51

Smaakloos Ajax weet niet te winnen in Europa

Nick Viergever (l.), Joël Veltman (m.) en Riechedly Bazoer druipen teleurgesteld af nadat de scheids voor de rust heeft gefloten tijdens Dnipro Dnipropetrovsk - Ajax. (12-03-2015).

Ajax heeft het zichzelf erg lastig gemaakt in de Europa League, door donderdag met 1-0 te verliezen van Dnipro Dnipropetrovsk. De stugge ploeg kwam in de eerste helft op een 1-0 en gaf dit niet meer weg.

Al na enkele minuten had Ajax op voorsprong kunnen komen. Thulani Serero kreeg een lange bal te verwerken na een mooie loopactie, maar zijn lob vanaf de zestien werd gepakt door de Oekraïense goalie. Er volgde daarna een periode waarin beide teams aanspraak maakten op een doelpunt, maar het was Dnipro dat scoorde. Evgen Konoplyanka liep Ricardo van Rhijn eruit op links, gaf laag voor richting de penaltystip, waar Roman Zozulya langs de glijdende Nicolai Boilesen liep en afrondde in de hoek. Ajax leek aangeslagen, maar kreeg langzaam het initiatief weer terug in de eerste helft. Dit resulteerde vlak voor rust in een enorme kans voor Joël Veltman, maar nadat Davy Klaassen een corner doorkopte kon hij van dichtbij de bal niet in het lege doel werken.

De tweede helft begon weinig aantrekkelijk. Scheidsrechter Ivan Bebek moest herhaaldelijk naar de kaarten grijpen, waardoor grote mogelijkheden niet konden ontstaan. Na twintig minuten kwam Dnipro toch bijna op een 2-0 voorsprong, nadat een indraaiende vrije trap via twee Oekraïense beroeringen richting de lange hoek stuiterde. Jasper Cillessen hield de ogen op de bal en kon in twee instanties klemmen.

Ajax leek te laat te beseffen dat er nog best iets mogelijk was in Oekraïne. Een kwartier voor tijd kregen de Amsterdammers lange periodes van balbezit, maar vooral Douglas was telkens een sta-in-de-weg bij voorzetten. Naarmate de negentigste minuut dichterbij kwam, werden de pogingen van Ajax vruchtelozer, waardoor de eerste nederlaag van de Amsterdammers in de Europa League een feit werd.

Volgende week donderdag is de returnwedstrijd in Amsterdam. Ajax zal het achterin goed dicht moeten houden om het zichzelf niet nog moeilijker te maken. Een voordeel is wel dat drie basisspelers van Dnipro de wedstrijd moeten missen vanwege een schorsing. Artem Fedetskiy, doelpuntenmaker Roman Zozulya en aanvoerder Ruslan Rotan zijn er niet bij in Amsterdam.

Door: Jos Boesveld