15.03.2015 16:19

Linkerbeen van Milik goud waard voor Ajax

V.l.n.r: Lucas Andersen, Jaïro Riedewald, Riechedly Bazoer, Arkadiusz Milik en Daley Sinkgraven. De Ajacieden vieren de treffer van de Poolse spits tegen sc Heerenveen. (15-03-2015)
V.l.n.r: Lucas Andersen, Jaïro Riedewald, Riechedly Bazoer, Arkadiusz Milik en Daley Sinkgraven. De Ajacieden vieren de treffer van de Poolse spits tegen sc Heerenveen. (15-03-2015)

Heerenveen tegen Ajax beloofde een mooi duel te worden. Met gemiddeld vijf doelpunten in de laatste zeven duels werden er veel doelpunten verwacht. Die kwamen er ook in het voordeel van Ajax. Het werd 1-4.

Mocht FOX Sports het komende jaar nog meer abonnementen willen verkopen, dan doet het er goed aan om dit duel als reclame te gebruiken. Heerenveen en Ajax bewezen beide hoe aantrekkelijk de Eredivisie kan zijn. De Amsterdammers waren in het eerste kwartier dodelijk in de omschakeling. Dat leverde dan ook een terechte 0-2 voorsprong op. Arek Milik profiteerde van knullig verdedigen van Marten de Roon. Hij werkte de bal niet goed weg en legde hem zo klaar voor het linkerbeen van de Pool. Vanaf 20 meter schoot hij de bal achter doelman Kristoffer Nordfeldt.

Daarna was het de beurt aan Daley Sinkgraven en aan Joël Veltman om de show te stelen. Sinkgraven deed dat op de achtergrond, Veltman op de voorgrond. Sinkgraven legde een corner perfect op het hoofd van Davy Klaassen die daardoor de 0-2 binnenkopte. Ajax domineerde en er was niks aan de hand. Totdat Veltman op ongelukkige wijze de bal in eigen doel tikte. De verdediger had weinig keuze. Na een goede voorzet van Sam Larsson duelleerde hij om de bal met Mark Uth. Veltman gaf het laatste tikje.

Even later maakte hij zijn ‘fout’ goed door de 1-3 binnen te koppen, op aangeven van Daley Sinkgraven. Twee minuten later was hij weer belangrijk. Davy Klaassen ging op een verschrikkelijke manier de fout in. Mark Uth werd gelanceerd door een slechte pass van de Ajacied, ging om Jasper Cillessen heen en schoot op doel. Alleen had de Duitser geen rekening gehouden met Joël Veltman. Hij haalde de bal met de zijkant van zijn lichaam van de lijn. Zo eindigde een enerverende eerste helft in een 1-3 voorsprong voor Ajax.

Direct in de tweede helft was daar dé kans voor sc Heerenveen om zich terug in de wedstrijd te spelen. Slagveer rende harder dan Boilesen, de rechtsbuiten gaf een goede voorzet op Mark Uth. De spits kreeg een kans die elke speler had gemaakt. Vanaf vijf meter schoot hij echter mis. De rebound was voor Janio Bikel. Hij had wat pech en trof de paal. Heerenveen wilde wel en kreeg kleine mogelijkheden, maar het leek erop dat de ploeg van Dwight Lodeweges het vandaag simpelweg niet had. De goede intenties werden niet beloond, sterker nog Ajax gooide het duel op slot. De sterk spelende Riechedly Bazoer wist Anwar El Ghazi te bereiken. De rechtsbuiten gaf voor. Milik volleerde de bal met zijn linker. En wanneer de Pool met zijn linker op het doel schiet, is het bijna altijd raak. Deze keer ook: 1-4. Daarmee was het verzet van Heerenveen gebroken. Toen Pele van Anholt rood kreeg voor het ontnemen van een directe scoringskans kon het team van Frank de Boer het duel simpel uitspelen.

Voor Ajax is de overwinning op Heerenveen een welkome opsteker. Afgelopen donderdag verloor het met 1-0 tegen Dnipro. Komende donderdag speelt het opnieuw tegen de Oekraïners. Ajax moet winnen wil het door bekeren in de Europa League. Het kent in ieder geval een goede generale repetitie. 

Door: Vishal Kallan

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner