15.03.2015 20:11

Ajax voor het eerst sinds 1996 Nederlands

Davy Klaassen (l.) kan juichen als hij Ajax binnen het kwartier op een 2-0 voorsprong zet tegen sc Heerenveen. (15-03-2015)
Davy Klaassen (l.) kan juichen als hij Ajax binnen het kwartier op een 2-0 voorsprong zet tegen sc Heerenveen. (15-03-2015)

Ajax won zondagmiddag met 1-4 op bezoek bij sc Heerenveen. Voor de fans van statistieken was er ook genoeg te genieten na het laatste fluitsignaal. Voor het eerst in twintig jaar stonden er elf Nederlanders in de formatie.

De Amsterdammers begonnen weliswaar met Lucas Andersen, Nicolai Boilesen (beiden Denen) en Arkadiusz Milik (Polen) aan de wedstrijd, maar Andersen werd vervangen door Queensy Menig, Boilesen voor Mike van de Hoorn en Milik voor Richairo Živković. Hierdoor stonden er aan het einde van de wedstrijd elf Nederlanders op het veld in een Ajaxshirt.

De NOS weet dat dit voor het laatst op 17 maart 1996 gebeurde, toen Ajax tegenover FC Volendam stond. Toentertijd begon Ajax nog met de Oekraïner Andriy Demchenko en de Nigeriaan Finidi George in de basisopstelling, maar toen Nordin Wooter en Kiki Musampa in het elftal kwamen, stonden er elf Nederlanders op het veld bij Ajax.

De huidige landskampioen speelde die uitwedstrijd tegen FC Volendam overigens met 0-0 gelijk. Overigens werd het unieke gegeven van elf Nederlanders al binnen een kwartier doorbroken, want twintig minuten in de tweede helft werd de Fin Jari Litmanen ingebracht door Louis van Gaal, die toentertijd trainer was van Ajax.

Opstelling 17 maart 1996: Van der Sar, Silooy, Bogarde, F. de Boer, Scholten, Hoekstra, R. de Boer, Davids, Kluivert, Wooter en Musampa.

Opstelling 15 maart 2015: Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Van der Hoorn, Riedewald, Bazoer, Sinkgraven, Klaassen, El Ghazi, Živković, Menig.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner