19.03.2015 23:36

Ajax na verlenging Europees uitgespeeld

Ajax krijgt een tegendoelpunt tijdens de verlenging in duel met Dnipro Dnipropetrovsk waardoor het is uitgeschakeld in de Europa League. (19-03-2015)

In de reguliere speeltijd kreeg Ajax het op donderdagavond nog voor elkaar om de 1-0 nederlaag in Kiev van een week geleden ongedaan te maken. Maar na de eindstand van 2-1 na verlenging houdt het Europa League avontuur van Ajax dit seizoen op.

Alle bespiegelingen vooraf leken in het eerste kwartier van de wedstrijd waarheid te worden. Ajax begon goed aan dezer wedstrijd en was op zoek naar een snelle goal. Dnipro beperkte zich tot verdedigen en tegenhouden en dat dat ook met succes. Nadat de Ajax-storm na het eerste kwartier ging liggen, besloten de bezoekers ook zo nu en dan uit hun schulp te kruipen. Veel corners en enkele schoten van afstand richting het doel van Jasper Cillissen waren hier het gevolg van. Maar echt in de problemen kwam Ajax achterin niet.

Ruim toen minuten voor de rust herpakte Ajax zich enigszins en begon de aanval weer te zoeken. Een snelle aanval liep via Riechedly Bazoer naar Anwar El Ghazi. Die gaf de bal vanaf rechts goed voor richting Ricardo Kishna, maar de linker vleugelaanvaller kwam net niet goed uit om de bal binnen te glijden. Een schot van diezelfde Kishna en een kopbal van Arkadiusz Milik volgden nog op deze aanval, maar gescoord werd er voor het rustsignaal nog niet.

Na de rust had Ajax vijf minuten nodig om weer terug in het ritme te komen. Het initiatief wat de ploeg daarna opbouwde werd na een uur spelen beloond door Riechedly Bazoer. De jonge middenvelder was twee keer sterker in het duel. Eerst was hij attenter dan Evgen Konoplyanka en daarna troefde hij Egidio af. Daardoor had hij alle vrijheid om de zestien binnen te lopen en de bal beheerst langs keeper Denis Boyko te schieten voor de 1-0

Na de treffer probeerde Ajax door te pakken, maar achterin bleef de tegentreffer op de loer liggen. Beide ploegen bleven behoedzaam, wetende dat een tegentreffer uitschakeling zou gaan betekenen. Door deze gedachte nam de angst het bij beide ploegen langzaam over. Daarnaast werd Ajax ook slordiger in balbezit. Door deze factoren ontstonden er weinig kansen meer en liep de wedstrijd naar een verlenging.

Halverwege de eerste verlening sloeg Dnipro toe. Nicolai Boilesen en Riechedly Bazoer bouwde slordig op en brachten daarmee Dnipro in stelling. Evgen Konoplyanka kreeg vervolgens aan de linkerkant alle ruimte van Ricardo van Rhijn en Bazoer, waardoor hij rustig naar binnen kon komen. Met zijn rechter schoot hij de bal daarna laag in de verre hoek achter een kansloze Cillessen.

In het vervolg van de verlenging, waarin Ajax twee keer zou moeten scoren, ontbrak het de ploeg van Frank de Boer aan veerkracht om deze tegenslag ongedaan te maken. Het duurde dan ook tot de 117e minuut totdat Ajax iets terug kon doen. Davy Klaassen raakte met zijn inzet de lat, maar invaller Mike van der Hoorn reageerde het snelst van iedereen. Hij sprong hoger dan de keeper en kopte in het lege doel. Na deze treffer was er niet meer het geluk voor een derde treffer, waardoor Ajax voor dit seizoen afscheid moet nemen van het Europese toneel.

Door: Dennis Korpel