20.03.2015 09:42

Lukoki staat voor eerste interland: "Doen!"

SC Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges (r.) schudt PEC Zwolle-speler Jody Lukoki (l.) de hand na de wedstrijd. (07-02-2015)
SC Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges (r.) schudt PEC Zwolle-speler Jody Lukoki (l.) de hand na de wedstrijd. (07-02-2015)

De interlandloopbaan van Jody Lukoki van PEC Zwolle staat op het punt van beginnen. De 22-jarige aanvaller is door zijn geboorteland Democratische Rubliek Congo opgeroepen voor een oefenduel met Irak op 28 maart.

Lukoki was een jaar toen hij met zijn familie moest vluchten uit DR Congo. Het land werd geteisterd door een burgeroorlog. De speler van PEC Zwolle keerde daarna nooit meer terug, maar is trots dat hij uit mag komen voor het land.

Bondscoach Jean-Florent bracht hem persoonlijk het goede nieuws van zijn uitverkiezing. "Mijn broer zei gelijk: 'Doen!'. Mijn ouders lieten me er vrij in. Zij steunen me in alles, net als mijn vertrouwensman Chiel Dekker. De bondscoach vertelde me dat hij me er graag bij heeft", zegt Lukoki in De Telegraaf.

"Het doel is om het WK van 2018 te halen. Met veel jonge jongens, Europese jongens ook (die bijvoorbeeld ook in andere landen zijn opgegroeid, red.), waar ik ook bij hoor", vervolgt de rappe aanvaller. "Ik had het eigenlijk niet verwacht, want ik heb alle jeugdelftallen van Nederland doorlopen. Maar dit voelt goed. Het is mijn geboorteland."

Echt terugkeren naar DR Congo doet Lukoki echter niet, omdat de oefenwedstrijd tegen Irak in Dubai wordt gespeeld. 
 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner