30.03.2015 22:45

Oranje geeft strafschoppen weg bij nederlaag

Maar liefst drie strafschoppen mocht Jong Frankrijk op maandagavond nemen in de oefenwedstrijd tegen Jong Oranje. Maar ook zonder deze buitenkansjes was Frankrijk veel te sterk en won verdiend met 4-1. Dit bekende alweer de zesde nederlaag op rij voor Jong Oranje.

De eerste 25 minuten van de eerste helft vertoonden een pijnlijk spelbeeld. Jong Oranje had helemaal niets te vertellen en werd bij tijd en wijle helemaal zoek gespeeld door Jong Frankrijk. De Fransen waren echter slordig in de afwerking, waardoor de enige schade voor Jong Oranje werd opgelopen via de eerste strafschop van de avond. Na een kwartier spelen ging Anthony Martial gretig naar de grond toen hij in de zestien het uitgestoken been van Terence Kongolo tegen kwam. Yassine Benzia pakte dit cadeautje vervolgens gretig uit.

Pas een kwartier na deze treffer leek de Franse storm te gaan liggen en kwam Jong Oranje iets meer in de wedstrijd. Joris van Overeem onderschepte op de Franse helft attent een slordige bal, waarna hij Tonny Vilhena wegstuurde. De Feyenoord-middenvelder leek te gaan scoren, maar vond de keeper op zijn weg. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Van Overeem vervolgens nog knap tegen de paal.

Na tien minuten spelen in de tweede helft ging de bal voor de tweede keer op de stip. Maarten de Fockert kwam wild zijn doel uit, terwijl Martial richting de achterlijn ging. De slimme spits liet zich weer gewillig vallen en kreeg zijn tweede strafschop mee. De spits van AS Monaco nam deze penalty zelf en tekende daarmee voor de 2-0.

Na iets meer dan een uur spelen maakte Martial het eerste velddoelpunt van de avond. Adrien Rabiot brak snel uit en hield goed het overzicht. Rechts van hem liep Martial helemaal vrij, vanwaar de spits beheerst de 3-0 tegen de touwen schoot. Na deze treffer maakte Jong Oranje de mooiste treffer van de avond via debutant Queensy Menig. Wederom was Van Overeem belangrijk, door knap de zestien in te dribbelen. Met buitenkant rechts bediende hij Menig. Op zijn beurt speelde Menig knap Aymeric Laporte uit, om met rechts via de onderkant van de lat binnen te schieten.

Lang genoot Jong Oranje niet van dit doelpunt, want in de 73e minuut ging de bal voor de derde keer op elf meter. Deze keer ging Sven van Beek in de fout door Benzia aan zijn shirt te trekken. Voor de afwisseling mocht Corentin Tolisso aan gaan leggen en voor de derde keer was De Fockert kansloos. Na vijf nederlagen in het tweede deel van 2014 is dit de zesde nederlaag op rij voor Jong Oranje. Dat doet het vertrouwen geen goed, in de richting naar de kwalificatieronde voor het EK 2017, die later dit jaar zal gaan beginnen.

Door: Dennis Korpel