09.04.2015 10:40

Tevreden Lukoki: “Dat had ik niet verwacht”

PEC Zwolle speler Jody Lukoki (l.) en Willem II speler Mitchell Dijks (r.) hebben alleen oog voor de bal. (04-04-2015)
PEC Zwolle speler Jody Lukoki (l.) en Willem II speler Mitchell Dijks (r.) hebben alleen oog voor de bal. (04-04-2015)

Een week na zijn terugkomst uit Dubai staat Jody Lukoki weer met beide benen op de grond. De vleugelspits van PEC Zwolle kijkt tevreden terug op zijn interlanddebuut bij de Democratische Republiek Congo.

"De trainer zei dat ik goed had gespeeld en hij was blij dat ik erbij was. Dat is mooi om te horen en dat geeft me vertrouwen", die alleen in de eerste wedstrijd tegen Irak (2-1 verlies) mocht spelen. Hij was betrokken bij het doelpunt van Congo. Hij gaf de assist op de strafschopversierder. Maar of dat zijn debuut nog meer glans gaf? "Nah nee, niet echt. Het was gewoon een pass die ik gaf waar een strafschop uitkwam. Voor mij telt dat niet, want we hebben twee keer verloren van Irak."

Desalniettemin is hij trots dat hij voor het eerst uitkwam voor zijn geboorteland. "Dat was zeer speciaal. Echt geweldig. Hopelijk zit ik er de volgende keer weer bij. In juni spelen we namelijk nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen Japan", vertelt Lukoki in gesprek met Voetbal.com

Afrikaans voetbal
De buitenspeler, die voorheen bij onder meer Ajax en SC Cambuur speelde, is fysiek niet de sterkste. En dat is toch wel een kenmerk van het Afrikaanse voetbal. "Veel spelers denken: Afrikaans voetbal is alleen maar fysiek. Maar omdat we nu veel jongens uit Europa hebben, zie je dat dat aan het veranderen is." Lukoki doelt daarmee op spelers van de Belgische competitie, de Engelse Premier League en de Championship. "Zij brengen meer voetbal met zich mee. Technisch zijn ze ontzettend goed. Hopelijk kunnen we dat in de volgende wedstrijden ook laten zien."

Het verschil met PEC Zwolle is echter zeer groot, erkent Lukoki. "Het niveau bij PEC is hoger. Wij hebben met PEC natuurlijk een erg goed team. De bal gaat hier veel sneller rond in een positiespel. Toch denk ik dat het niveau bij Congo veel hoger kan gaan worden als we vaker met elkaar spelen."

Geen definitief besluit
Lukoki deelde in de Verenigde Arabische Emiraten, het land waar de interlands afgewerkt werden, een kamer met PSV’er Abel Tamata. "Het is mooi dat je elkaars ervaringen kan delen. Abel zit in een lastige situatie bij PSV en ik zat een paar jaar terug ook in lastige situatie bij Ajax. Dus daar hebben we over gepraat." Tamata heeft definitief al gekozen voor Congo, Lukoki nog niet. Hij zou eventueel nog voor Oranje kunnen uitkomen, omdat hij nog geen officiële wedstrijd heeft gespeeld. "Oranje is natuurlijk wel mooier, maar voor mijn gevoel zit ik daar nog ver van af."

En daarom koos Lukoki voor Congo. De bondscoach van dat land, Florent Ibenge, belde hem persoonlijk op met de vraag of Lukoki international van Congo wilde worden. "Ik had dat niet verwacht. Ik speelde voor alle jeugdelftallen van Nederland, des te verrassender was deze uitnodiging." Twee dagen later stuurde de rechtsbuiten een berichtje terug met de tekst: ‘ik wil wel’. "Ik had die tijd wel even nodig. Ik wilde dit namelijk eerst even overleggen met mijn vader, broer en zaakwaarnemer. Natuurlijk maak ik de keuze zelf, maar ik wil de mening van hen ook horen. Zij zeiden eigenlijk vrij snel: doen! Zelf zou ik ook niet weten waarom ik het niet zou doen."

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner