26.04.2015 16:25

Ajax houdt reeks op kunstgras in stand

Ajax heeft de ongeslagen reeks op kunstgras in stand gehouden. De Amsterdammers leken zondag op bezoek bij PEC Zwolle onderuit te gaan, maar door een late gelijkmaker werd het 1-1 en is Ajax nu 21 wedstrijden ongeslagen op kunstgras. Door het gelijkspel is Ajax zeker van de tweede plaats en daarmee de voorronde van de Champions League.

Bij Ajax begon Viktor Fischer verrassend genoeg in de spits. Dat was voor de Deense vleugelaanvaller zijn eerste basisplaats na ruim een jaar blessureleed. De andere opvallende naam was die van Kenny Tete. Op de rechtsbackpositie kreeg hij de voorkeur boven Ricardo van Rhijn.

Met Fischer in de spits kon Ajax in de eerste helft weinig potten breken. Het begin was aardig, maar al gauw nam PEC Zwolle het heft in handen. Dat resulteerde in drie goede kansen voor de gastheren. Tomáš Necid kopte na een kwartier de bal net naast en niet veel later had Ajax-huurling Sheraldo Becker een nog grotere kans. Van dichtbij schoot hij de bal naar de linkerhoek, maar doelman Jasper Cillessen had een geweldige reflex in huis. De derde mogelijheid was na een dik half uur. Necid dacht oog in oog met Cillessen te kunnen scoren, maar er werd net op tijd ingegrepen.

Ajax mocht van geluk spreken dat het in de eerste helft niet op achterstand kwam. Omdat PEC Zwolle de kansen niet verzilverde, konden de hoofdstedelingen zelfs op voorsprong komen. Anwar El Ghazi had voor Ajax de 0-1 op zijn schoenen, maar hij trof Hahn op z'n pad. Gezien alle kansen was het een wonder dat er voor rust niet werd gescoord. In de tweede helft was het echter wel snel raak. Op aangeven van PEC Zwolle-invaller Ryan Thomas schoot Jesper Drost de bal in de verre hoek en had Cillessen het nakijken.

De achterstand schudde Ajax niet wakker, want de afgetreden kampioen kwam niet verder dan een paar speldenprikjes. Juist PEC Zwolle had goede mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. De beste kans was voor Bram van Polen. De verdediger ging op Cillessen af, maar faalde. Toch leek PEC Zwolle af te stevenen op een overwinning, maar daar stak invaller Kolbeinn Sigþórsson een stokje voor. Hij was het eindstation van een hoekschop.

Door de remise is Ajax zeker van de tweede plaats. Voor PEC Zwolle is het gelijkspel toch een kleine domper in aanloop naar de bekerfinale van volgende week tegen FC Groningen. De bekerfinalist was namelijk heel dichtbij de overwinning, maar moet met een punt genoegen nemen.

Door: Steven Koelma