05.05.2015 16:58

Nieuw schandaal vanuit Qatar wordt gemeld

Het WK van 2022 in Qatar levert een hoop kritiek op en deze keer is het een televisiecrew dat klaagt over het land. Zij vlogen naar het land om een documentaire te maken over het WK, maar kwamen van een koude kermis thuis. 

Een journalist, cameraman, assistent en een chauffeur van de Duitse televisiezender ARD werden vijf dagen lang vastgehouden in het land en mochten in eerste instantie het land niet verlaten. Zij vlogen naar Qatar om een documentaire te filmen. "The Selling of Football: Sepp Blatter and the Power of FIFA", zo weet het Engelse Telegraph te melden. 

Journalist Florian Bauer en zijn team hadden een werkvergunning aangevraagd en hadden de papieren netjes op orde. Qatar wist dat de Duitsers onderweg waren. "Ik kan alleen maar denken dat ze ons hebben geweigerd, omdat ze niet weer negatief in het nieuws willen komen. Wij wilden de mensenrechten daar onderzoeken van de mensen die betrokken zijn bij de bouw van de stadia", zegt Bauer. "Pas na 5,5 week nadat we ongeveer dagelijks hebben gebeld naar de National Human Rights Committee kregen we antwoord van de ambassade van Qatar, dat nota bene in Duitsland zit. Ze wilden ons er gewoon echt niet hebben."

Bauer vloog naar het WK-land en werd gearresteerd. Dat was al na één dag van filmen. Hij en zijn crew werden veertien uur vastgehouden, waarna ze weer vrij werden gelaten. In eerste instantie mochten ze ook niet terugvliegen. Doordat de Duitse ambassade smeekte, mochten ze toch terug. "En daarnaast is het voor niks geweest. Alles is verwijderd van de telefoons, camera's, écht alles."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner