14.05.2015 22:58

Dnipro in regenachtig Kiev naar EL-finale

Rafael Benítez gaat niet de eerste coach ooit worden die drie keer beslag legt op de Europacup. Het lukte de hoofdtrainer van Napoli donderdagavond niet om in de halve finale van de Europa League afstand te nemen van Dnipro Dnipropetrovsk. De formatie uit Oekraïne was in Kiev met 1-0 te sterk voor de Serie A-club.

In een regenachtig Kiev stonden de twee ploegen in een bomvol stadion tegenover elkaar. Hoewel Dnipro genoeg had aan een 0-0 gelijkspel, speelde het in het begin op de aanval. Dat kwam mede door de afwachtende houding van Napoli. De Italianen wisten pas na een kwartier de controle over te nemen van de formatie uit Oekraïne. Dat resulteerde in een levensgrote kans voor spits Gonzalo Higuaín. Oog in oog met doelman Denis Boyko had de spits de hoek voor het uitkiezen. Toch wist de keeper als winnaar uit de strijd te komen.

Ondertussen zorgden de fans van de thuisploeg, die acht uur hadden moeten reizen met het openbaar vervoer, voor een geweldige ambiance. Zij zagen dat Boyko voor de tweede keer een poging van Higuaín uit het doel hield. Ditmaal een kopbal van de Argentijn. Dnipro liet zich lange tijd in de verdrukking brengen. In de slotfase van de eerste helft kwam het wel een paar keer gevaarlijk dicht in de buurt van de zestien van Napoli. Tot uitgespeelde kansen leidde dat dan weer niet. Het veld werd ondertussen door de regen slechter bespeelbaarder, waardoor slidings voor het nodige gevaar zorgden.

Dnipro kwam een stuk scherper uit de rust dan Napoli. De thuisploeg wist wederom in de eerste minuten aanvallend voetbal op de mat te leggen. Waarbij Napoli niets anders wist te doen dan achter de bal aanlopen. Dat resulteerde ook in een doelpunt van Evgen Seleznev, die vorige week eveneens trefzeker was. Al vallend kopte hij fraai een voorzet van Evgen Konoplyanka in de linker bovenhoek. Voor Napoli het startsein aanvallender te gaan spelen. Zo kwam onder anderen Dries Mertens binnen de lijnen.

De Belgische dribbelaar zorgde weliswaar voor dreiging, maar echt grote kansen wist ook hij niet te creëren. In de slotfase oogde Napoli niet meer bij machte om een slotoffensief te forceren. Dnipro werd daarmee in het zadel geholpen en daardoor is het zeker van de finale van de Europa League in Warschau. De eerste keer voor de club uit Oekraïne. Daar zal het opnemen tegen Sevilla, dat in de andere halve finale afrekende met Fiorentina.

Door: Robin Tibbe