17.05.2015 16:29

Dordrecht verlaat Eredivisie met winst op Ajax

FC Dordrecht kan met opgeheven hoofd richting de Jupiler League wandelen. In de laatste competitiewedstrijd versloeg de degradant in eigen huis aftredend landskampioen Ajax met 2-1. De Amsterdammers eindigen dit seizoen als tweede en gaan richting de voorrondes van de Champions League.

Het zonnetje scheen iets te lekker in Zuid-Holland voor Ajax. De Amsterdammers leken niet heel erg geïnspireerd om een resultaat neer te zetten tegen FC Dordrecht. De degradant wilde iets neerzetten tegen de Amsterdammers, maar kon het Ajax slechts bij vlagen moeilijk maken. De kansen waren voor de uitspelende ploeg, maar Anwar El Ghazi kopte na tien minuten van dichtbij naast, terwijl Mike van der Hoorn vijf minuten voor tijd dichtbij was met een kopstoot na een corner.

Ajax leek ook in de tweede helft weinig emotie in de wedstrijd te leggen, maar kwam na een uur spelen toch op voorsprong. Filip Kurto hield in twee instanties zijn doel schoon, maar werd uiteindelijk toch verschalkt. Lasse Schöne omspeelde de goalie, legde meteen af op Viktor Fischer, die het lege doel vond. In plaats van door te drukken gaf Ajax de wedstrijd vervolgens uit handen en daar profiteerde FC Dordrecht dankbaar van. De ploeg, die voorlopig de laatste thuiswedstrijd in de Eredivisie speelde, werd gevaarlijker en trof via Giovanni Korte de paal.

Kort daarna, twintig minuten voor tijd, was het dan wel raak. Joris van Overeem vond Sean Klaiber met een slimme bal in de zestien en de invaller versloeg Diederik Boer in de korte hoek: 1-1. Het feest werd in de blessuretijd compleet, toen Ricky van Haaren ruimte kreeg van Van der Hoorn en via het been van een verdediger de linkerhoek vond.

Zo gaat FC Dordrecht met een trots gevoel richting de Jupiler League. De ploeg was al enkele weken zeker van degradatie en mag volgend seizoen proberen opnieuw promotie af te dwingen. Ajax begint het volgende seizoen vroeg vanwege de voorrondes van de Champions League waar het zich voor geplaatst heeft.

Door: Jos Boesveld