21.05.2015 08:07

Gifkikkertje van Oranje leeft haar droom

Als klein meisje droomde Daniëlle van de Donk ervan om in het eerste van PSV te spelen. "Gewoon tussen de mannen, ik dacht toen dat dat kon. Die scheiding tussen jongens en meisjes had ik niet in de gaten."

De voetbalster uit Valkenswaard speelt inmiddels voor de club uit Eindhoven, maar dan wel in het vrouwenteam. Dromen doet Van de Donk nog steeds. "Het WK is het mooiste en grootste toernooi waarop je kan spelen, daar train ik elke dag voor." Nog ruim twee weken, dan wordt ook die droom werkelijkheid voor de basiskracht van Oranje.

Het voetballen met jongens heeft Van de Donk gehard. De 23-jarige Brabantse staat bekend als het gifkikkertje van Oranje. Klein van stuk, maar voor niemand bang. "Als meisje van vier jaar reed ik met mijn moeder naar zwemles langs het voetbalveld. Dat wil ik ook, dacht ik toen. Sindsdien ben ik niet meer van het veld af te slaan. Het spelen en trainen met jongens was het beste dat mij kon overkomen. Jongens zijn sneller en fysiek sterker, daar leer je veel van. Ik adviseer alle meisjes daarom ook zo lang mogelijk bij de jongens te voetballen."

'Supertrio'

Van de Donk staat bij Oranje letterlijk en figuurlijk in de schaduw van het 'supertrio' voorin: Manon Melis, Vivianne Miedema en Lieke Martens. Als schaduwspits moet ze voor de aanvoer zorgen richting de makkelijk scorende aanvalsters. Zelf heeft Van de Donk ook een neusje voor de goal, zo bewees ze woensdag in de 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Estland (7-0). In slechts 45 minuten scoorde ze twee keer op Het Kasteel.

"De tegenstander was niet heel best", erkent Van de Donk, die daarmee nog mild is voor Estland. "We hadden eigenlijk de dubbele cijfers moeten halen. Dat is een puntje van kritiek. Zeker op het WK zullen we scherper voor het doel moeten zijn." Van de Donk combineert haar voetbalcarrière bij PSV met een studie aan de Johan Cruyff University, maar die staat vanwege het naderende WK even op een zijspoor. "Het laatste half jaar zet ik alles opzij voor het WK. Ik wil me heel graag laten zien op zo'n groot podium. Bang om af te gaan ben ik niet, ik sta met allemaal toppers op het veld bij Oranje."

In Canada gaan de 'Leeuwinnen' spelen voor volle stadions met meer dan 50.000 toeschouwers. Een groot verschil met de wedstrijden in de BeNe League, waar soms amper publiek langs de kant staat. "Supervet om voor tienduizenden mensen te gaan spelen. Dat is toch eens iets anders", zegt Van de Donk grijzend. "Ik kan niet wachten tot ik daar sta. Zenuwen? Nee joh, hooguit een beetje gezonde spanning. Voetballen op het WK, dat wil toch iedereen?"

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner