21.05.2015 08:42

FIFA belooft druk op Qatar

Wereldvoetbalbond FIFA belooft zich opnieuw in te spannen om tot betere werkomstandigheden te komen voor de anderhalf miljoen gastarbeiders die betrokken zijn bij de bouw van stadions in WK-gastland Qatar. Dat meldt de FIFA donderdag onder meer naar aanleiding van een rapport van Amnesty International waarin staat dat het golfstaatje nog steeds te weinig doet om 'onmenselijke woonomstandigheden en ongezonde werkomstandigheden' te verbeteren.

"De FIFA zal net als vakbonden en mensenrechtenorganisaties nogmaals bij de Qatarese autoriteiten aandringen op hervormingen. Maar veranderingen zijn slechts mogelijk door gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen, inclusief internationale ondernemingen en regeringen", stelt de wereldvoetbalbond. Ook de Nederlandse vakbond FNV riep de FIFA donderdag op actie te ondernemen vanwege 'levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden'. De bond baseert zich onder meer op cijfers van de internationale vakbond ITUC die aangeven dat 4000 arbeidsmigranten die meewerken aan de bouw, vóór het WK zullen overlijden. Het WK in Qatar vindt plaats in 2022.

Volgens Amnesty is er in een jaar tijd ondanks tal van beloften weinig veranderd voor de buitenlandse werknemers in Qatar. "Als er niet snel actie wordt ondernomen kunnen de beloften die vorig jaar zijn gedaan slechts worden gezien als een pr-stunt om er zeker van te zijn dat het WK Qatar niet wordt afgenomen", stelt onderzoeker Mustafa Qadri. "In de praktijk is er geen vooruitgang geboekt. Arbeiders kunnen zonder toestemming het land niet verlaten, hebben te maken met onmenselijke woonsituaties en ongezonde werkomstandigheden."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner