02.06.2015 12:28

"België is dichter bij Nederland gekomen"

Yoeri Tielemans viert uitbundig zijn doelpunt namens Anderlecht tegen AA Gent. (30-04-2015).
Yoeri Tielemans viert uitbundig zijn doelpunt namens Anderlecht tegen AA Gent. (30-04-2015).

Vincent Kompany, Romelu Lukaku, Youri Tielemans en Dennis Praet hebben allemaal één ding gemeen. Ze komen allemaal uit de jeugdopleiding van RSC Anderlecht. Het lijkt erop dat het ene grote talent na het andere opstaat bij onze Zuiderburen. Trainer van het hoogste jeugdelftal Roel Clement legt uit.

De afgelopen jaren lijkt het gat tussen de jeugdopleidingen in Nederland en die van België, en dan met name Anderlecht, steeds kleiner geworden. "Ik denk dat als je naar onze nationale ploeg kijkt dat je zeker kan stellen dat wij grote spelers hebben opgeleid in de afgelopen jaren", aldus Clement over het gehele Belgische voetbal. "Ik zou niet durven zeggen dat wij het Nederlandse voetbal hebben ingehaald, maar we zijn zeker qua niveau dichterbij gekomen. De namen in onze nationale selecties zegt genoeg."

Clement heeft daar ook wel een verklaring voor. "In België is het voetbal veranderd. Veel ploegen hechten nu heel veel waarde aan de jeugdopleiding. Niet alleen de grotere clubs, maar ook de kleine clubs schenken veel aandacht aan de jeugd. Heel veel teams hebben door  hoe waardevol die kunnen zijn een club en steken daar dan nu tijd en energie in."

Anderlecht is één van de ploegen die ook veel aandacht aan zijn team schenkt. Met gepaste trots vertelt Clement over de groei van zijn team en de groei die het eerste elftal daardoor maakt. "Dat is een mooi compliment voor iedereen die er hard aan werkt. Ik denk dat onze kracht is dat we alleen naar onszelf kijken. Wij kijken niet naar andere ploegen of landen, wij kijken naar wat het beste is voor de spelers die wij hebben en hoe we die het beste kunnen benaderen."

Nadeel
Toch heeft een goede jeugdopleiding ook zo zijn nadeel. Vroeger vertrokken er nog diverse jonge spelers naar Ajax. Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld zijn daar drie voorbeelden van. Tegenwoordig is de situatie anders. "Dat soort spelers blijven nu wel in Nederland, maar er zijn nu andere kapers op de kust. Grote clubs in het buitenland trekken nu aan diverse spelers. We zien dat ze dan vaak voor net financiële plaatje kiezen, maar wij hameren erop dat er bijna geen spelers zijn die via de grote clubs in Engeland door is gebroken. Adnan Januzaj is een voorbeeld van een speler die het wel redt, maar ook hij heeft een moeilijk seizoen achter de rug. We zeggen tegen de jeugdspelers dat ze het eerst maar moeten laten zien in België, alvorens zij vertrekken. Daarvan zijn er genoeg voorbeelden die het wel hebben gehaald in de top van het voetbal."

Tijdens Copa Amsterdam liet Anderlecht zien opnieuw een slag te hebben geslagen ten opzichte van andere landen. In de finale werd Ajax verslagen na strafschoppen. De vraag is wat Anderlecht nu precies doet. Clement denkt dat de persoonlijke aanpak doorslaggevend is. Het heeft namelijk een zwakte om weten te draaien in een kracht. "Wij hebben Franssprekende spelers en spelers die Vlaams spreken. Tijdens een bespreking probeer ik de jongens zo persoonlijk mogelijk uit te leggen wat we willen en wat we zoeken tijdens een wedstrijd. Dat doe ik in het Frans, maar ook in het Nederlands", aldus Clement. Door het taalverschil moet Clement zijn spelers wel persoonlijk aanspreken. Zou dat dan het geheim van Anderlecht zijn?

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner