10.06.2015 14:19

Hiddink vol vertrouwen: "Het gaat ons lukken"

Guus Hiddink peinst er niet over nogmaals in het openbaar zijn lot aan de uitslag van een duel met Letland te verbinden. Ervaren als hij is, beseft de bondscoach dat je een dergelijke boodschap niet vaak moet herhalen. Hij wil niet eens denken aan puntenverlies van Oranje vrijdag in Riga. "Het gaat ons daar lukken", stelt hij.

In de laatste wedstrijd van een lang seizoen wil het Nederlands elftal inlopen op Tsjechië en IJsland, die met een voorsprong van respectievelijk zes en vijf punten behoorlijk zijn uitgelopen in groep A van het kwalificatietoernooi. Beide concurrenten treffen elkaar vrijdag in Reykjavik en komen in het begin van het nieuwe voetbaljaar ook nog naar de ArenA.

Met dank aan de nieuwe opzet van het kwalificatietoernooi heeft het Nederlands elftal ondanks een dramatische start nog altijd kans op een rechtstreeks ticket voor de eindronde in Frankrijk. Zowel de nummer één als twee van de eindklassering plaatst zich voor het EK. De nummer drie belandt in het vangnet van de play-offs.

Huntelaar én Van Persie

Bij puntenverlies in Letland verliest de nummer drie van het laatste WK de regie en raakt het afhankelijk van uitslagen van concurrenten. Aan kapitein Hiddink de taak zijn oranje vlaggenschip niet te laten kapseizen aan de boorden van de Golf van Riga. Hij houdt vast aan de gekozen koers, ondanks het defensief geklungel van vrijdag tegen de VS (3-4). "We moeten winnen, dus moeten we aanvallen", vindt de bondscoach.

Oranje grijpt niet terug naar een systeem van vijf verdedigers, waarmee de ploeg vorig jaar op het WK de eigen beperkingen aardig camoufleerde. Wel ligt het voor de hand dat Jeffrey Bruma, Jordy Clasie en Georginio Wijnaldum moeten plaatsmaken voor Stefan de Vrij, Jetro Willems en Wesley Sneijder. Hiddink durft het ook aan weer met Klaas Jan Huntelaar èn Robin van Persie te beginnen. Tegen een tegenstander van het kaliber Letland moet dat zeker kunnen, denkt hij.

Letland is de nummer 82 van de wereldranglijst en werd een half jaar geleden omver gespeeld in de ArenA (6-0), nadat Hiddink zijn lot aan dat duel had verbonden. Letland speelde al wel gelijk tegen Tsjechië (1-1) en Turkije (1-1). Met vakanties naar Ibiza, Miami en andere fraaie bestemmingen voor de boeg geldt voor alle internationals alleen de winst in Riga. Lukt dat niet, dan zullen Hiddink en de top van de KNVB het afgelopen seizoen ongetwijfeld evalueren en is het zeker niet uitgesloten dat Oranje een andere bondscoach krijgt.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner