12.06.2015 01:53

Oranjevrouwen hebben nakijken tegen China

Oranje-spits Vivianne Miedema (9.) met een spaarzame kans voor het Nederlands team tegen China. De sterspeelster omspeelde Rong Zhao, maar schoof de bal vervolgens langs de verkeerde kant van de paal. (12-06-2015)
Oranje-spits Vivianne Miedema (9.) met een spaarzame kans voor het Nederlands team tegen China. De sterspeelster omspeelde Rong Zhao, maar schoof de bal vervolgens langs de verkeerde kant van de paal. (12-06-2015)

Lange tijd leek Oranje een punt over te houden aan de ontmoeting met China. In de slotminuut van de reguliere tijd prikte China alsnog de 1-0 tegen de touwen tegen een Oranje dat de hele wedstrijd de onderliggende partij was.

Hoewel de start van Oranje van de wedstrijd nog veelbelovend was, nam China halverwege de eerste helft de regie duidelijk in handen. De Chineze draaiden de defensie van de Nederlandse vrouwen bij vlagen dol en konden verschillende keren van een afstandje uithalen op het doel van Van Veenendaal.

De doelvrouw die de geblesseerde Loes Geurts verving steeg echter boven zich uit en hield Oranje op de been. Meerdere malen moest Veenendaal in de eerste helft actie komen met een fraaie redding na een half uur als hoogtepunt. De Chinese Peng Han speelde de Nederlandse defensie dol in het strafschopgebied en pegelde de bal vervolgens richting de kruising. Van Veenendaal liet zien een prima vervangster te zijn van Loes Geurts en plukte de bal stijlvol uit de bovenhoek.

Bij Oranje bleef het voor de rust daarentegen bij een poging van Vivanne Miedema en Tessel Middag. Laatstgenoemde poeierde een voorzet neen keer door richt het doel van China, maar zag haar bal voorlangs zeilen. Miedema omspeelde knap haar tegenstandster in het Chinese strafschopgebied, maar schoof de bal evenals Middag langs de verkeerde kant van de paal.

Opvallend was het hoe onzichtbaar de Nederlandse voorhoede bleef. Zowel sterspeelster Miedema als vleugelaanvalster Lieke Martens, nog scorend tegen Nieuw-Zeeland kwamen nauwelijks in het spel voor. Manon Melis kon vanaf de rechterkant van het veld zo nu en dan weliswaar nog wat te forceren, maar haar voorzetten kwamen maar zelden aan bij spits Miedema.

De rust zal dan ook ongetwijfeld met open armen zijn ontvangen door de speelsters van Oranje. Effect op de wedstrijd bracht de theepauze echter niet. De speelsters van Oranje vervielen in de tweede helft in het spel waarmee het eerste bedrijf werd afgesloten.

Veelvuldig balverlies en veel achter Chinezen aan lopen. Oranje kwam er ook in de tweede helft niet aan te pas. De enige speelster van de Oranje leeuwinnen die tot grote hoogten steeg was Van Veenendaal. Net als in de eerste helft moest de goalie van Oranje verschillende malen in actie komen. Tot de negentigste minuut met succes. Uit eIn de slotminuut liet Lisi Wang haar klasse zien. Uit een lange bal van Peng Han tikte Wang de bal ineen keer door langs Van Veenendaal, waarna de bal tergend langzaam in het doel rolde en Oranje alsnog met lege handen stond.

Door: Merten Simons

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner