13.06.2015 10:45

Botaka ziet verschrikkelijke dingen in Congo

Ergens in het groepje spelers (r.) staat Jordan Botaka, speler van Exelsior. De aanvaller heeft zojuist zijn eerste interlanddoelpunt gemaakt voor DR Congo, in de oefeninterland tegen Kameroen. (09-06-2015)
Ergens in het groepje spelers (r.) staat Jordan Botaka, speler van Exelsior. De aanvaller heeft zojuist zijn eerste interlanddoelpunt gemaakt voor DR Congo, in de oefeninterland tegen Kameroen. (09-06-2015)

Voor veel spelers zit het seizoen er inmiddels op, maar een speler als Jordan Botaka moet nog even wachten op zijn vrije dagen. De speler van Excelsior is opgeroepen voor het nationale elftal van DR Congo en keerde net als Jody Lukoki terug naar het land. Dat is niet alleen rozengeur en maneschijn. 

"Ik ben hier nu met mijn moeder en mijn broer en het is natuurlijk heel bijzonder voor mij. Ik kende het land van verhalen, beelden en foto’s, maar nu zie ik hoe het hier echt is. Ik geniet er heel erg van, al zie ik ook dingen die me pijn doen", vertelt de international op de clubwebsite van Excelsior.

"Zo zag ik vanochtend een moeder die met haar baby op een stuk karton lag te slapen, op straat naast het vuilnis. Het doet me erg veel pijn als ik dat soort dingen zie. Dit soort zaken opent mijn ogen ook. In Nederland hebben we wat dat betreft geen enkele reden tot klagen", legt Botaka zijn levensles uit.

De aanvaller van Congo speelt aankomende zondag waarschijnlijk zijn eerste officiële wedstrijd voor zijn land. Inmiddels heeft hij al drie oefeninterlands achter zijn naam staan, maar de kwalificatiewedstrijd tegen Madagaskar is andere koek. "Dan kan ik niet meer voor het Nederlands Elftal spelen, maar ik ben er heel trots op dat ik geselecteerd ben voor mijn geboorteland. Ik geniet er enorm van om uit te mogen komen voor het land waar ik ben geboren."

In Congo is het in ieder geval de laatste dagen feest. "De wedstrijd van zondag tegen Madagascar is het gesprek van de dag, op straat en in de media. Het is ook niet normaal hoeveel mensen bijvoorbeeld naar de training komen kijken. Ik denk dat er wel tienduizend supporters langs het veld stonden. De hele tijd maken ze sfeer. Bij de training was nog maar één van de tribunes gevuld, dus ik kijk er enorm naar uit hoe dat zondag zal zijn tijdens de wedstrijd." Congo neemt tegen Madagaskar de eerste horde richting de Afrika Cup van 2017.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner