18.06.2015 19:50

Italië geeft alles uit handen tegen Zweden

Sam Larsson (r.) maakte het afgelopen seizoen zijn eerste seizoen mee in de Eredivisie en zag zijn goede spel beloond worden met een selectie voor het Europees Kampioenschap voor spelers onder de 21 jaar. Hier speelt hij met Jong Zweden tegen Jong Italië. (18-06-2015)

Vice-Europees kampioen Jong Italië is het toernooi in Tsjechië slecht begonnen. Na een 1-0 voorsprong en een man meer op het veld leek de Azzurri donderdag tegen Zweden op rozen te zitten, maar de Italianen gaven in de tweede helft alles weg.

De Zweedse bondscoach Håkan Ericson deed in zijn basiself voor het eerste EK-duel een beroep op twee Eredivisie-spelers. PSV-middenvelder Oscar Hiljemark was aanvoerder en op de linkervleugel stond aanvaller Sam Larsson van sc Heerenveen. Groninger Simon Tibbling zat op de bank. De andere bekende was oud-Feyenoord John Guidetti.

Met z'n allen waren zij in de eerste helft een maatje te klein voor Italië. De Azzurri voetbalde ook niet goed, maar had een duidelijk overwicht. Zweden stelde daar niets tegenover en riep het onheil na een klein half uur helemaal over zich af. Alexander Milošević vloerde Andrea Belotti in de zestienmeter. Daarmee veroorzaakte de verdediger een strafschop, maar kreeg ook een rode kaart. De penalty was terecht, de rode kaart niet.

Domenico Berardi, in het shirt van Sassuolo goed voor vijftien doelpunten in de Serie A, benutte de strafschop en leek de wedstrijd al heel vroeg te beslissen. Zweden bleef zich echter met een man minder verzetten tegen de Italianen. Italië nam het te makkelijk op door Zweden te laten komen. Dat resulteerde tien minuten na rust in een doelpunt, die uit het niets viel. Guidetti was het eindstation van een hoekschop en tikte de bal binnen. Tot dat moment had Zweden nog geen serieuze kans gehad.

Italië was in de tweede helft geen schim van de eerste helft. De Azzurri was het hele overwicht kwijt, wat merkwaardig mocht heten gezien de man-meer-situatie. Zelfs een slotoffensief konden de Zuid-Europeanen er niet uit persen. Integendeel. Italië kwam zelfs met lege handen te staan. Eerst werd Stefano Sturaro met rood van het veld gestuurd. Hij sloeg Mikael Ishak in zijn gezicht. Daarna kreeg Zweden een strafschop, die benut werd door Isaac Thelin. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 2-1.

Italië moet door de nederlaag zondag tegen Portugal aan de bak om niet vroegtijdig naar huis te gaan. Zweden kan dan tegen Engeland de halve finale veilig stellen.

Door: Steven Koelma