21.06.2015 19:55

Jong Engeland kruipt door oog van de naald

Harry Kane heeft het moeilijk tegen Jong Zweden. De grote ster van Jong Engeland krijgt in de eerste helft weinig kansen. (21-06-2015)

Jong Engeland is door het oog van de naald gekropen door zondagavond met het minimale verschil van één doelpunt te winnen van Jong Zweden. De Engelsen hadden veel moeite om de verdediging van Zweden te slechten, maar Jesse Lingard bezorgde Engeland vijf minuten voor tijd de overwinning.

Wilde Jong Engeland niet vroegtijdig worden uitgeschakeld worden dan moest en zou deze wedstrijd gewonnen moeten worden tegen de nummer één van Groep B: Jong Zweden. Dat die opgave om Jong Zweden te verslaan nog niet makkelijk was ondervond Jong Italië al eerder deze week. Met een man meer zagen zij Zweden terugkomen van een 1-0 achterstand en uiteindelijk met de winst er vandoor gaan. Engeland was dus gewaarschuwd.

Jong Engeland begon matig aan de eerste helft in het Andruv stadion. Jong Zweden, waar FC Groningen-speler Simon Tibbling de voorkeur kreeg boven sc Heerenveen-speler Sam Larsson, hield gemakkelijk stand. Pas na een klein half uur spelen was er het eerste hoogtepunt van de wedstrijd. Carl Jenkinson, de verdediger van Arsenal, stoomde zoals wel vaker deze wedstrijd goed op aan de rechterkant, alvorens hij een voorzet gaf. De voorzet kwam bij de tweede paal terecht bij Harry Kane, die al vallend probeerde de bal binnen te knikken, ware het niet dat het schot net enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal ging.

Nog geen minuut later was het Alex Pritchard, de vervanger van Jesse Lingard, die de bal vanaf de achterlijn in de voeten van Will Hughes schoof. Hughes die vandaag de voorkeur boven James Ward-Prowse kreeg, kon van dichtbij scoren, maar liet die kans aan zich voorbij gaan. Zweden deed in de eerste helft niet onder qua spel. De verdedigers van Engeland hadden met name moeite met het felle spel van John Guidetti en Tibbling. Voor Zweden bleef het echter bij afstandsschoten.

Er moest in de tweede helft iets gebeuren en daarom bleef in de rust Will Hughes achter in de kleedkamer. Danny Ings, de nieuwe aanvaller van Liverpool FC, ging naast Harry Kane in de spits spelen. Er moest immers gescoord worden. De wissel wierp niet direct zijn vruchten af. Het was wederom lang wachten op de eerste kans na het rustsignaal voor Engeland. Nota bene verdediger Jenkinson kwam in de 65ste minuut in scoringspositie na een aanval zelf te hebben opgezet. De rechterverdediger schoot de bal richting de korte hoek, maar het schot ging net naast.

Naar mate de tijd ging dringen, kreeg Jong Engeland het steeds lastiger. Zweden zakte steeds verder in en kwam er af en toe nog dreigend uit. Toch kwam Jong Engeland vijf minuten voor tijd op voorsprong. Invaller Jesse Lingard ontving een afvallende bal aan de rand van de zestien. Lingard controleerde de bal met de borst en volleerde de bal met buitenkant rechts prachtig in de verre hoek. Dankzij dat doelpunt blijft Jong Engeland voorlopig nog in het toernooi. Het heeft nu net als Zweden drie punten. De volgende wedstrijd van Engeland is tegen Italië. Zweden moet het opnemen tegen Portugal.

Door: Thomas Mulder