24.06.2015 05:47

Sprookje Oranje eindigt in achtste finale

Loes Geurts baalt van de 1-0. De keepster schatte in eerste instantie een kopbal van Nahomi Kawasumi verkeerd in. Die eindigde op de lat, maar de rebound was echter wel raak. (24-06-2015)

Het is Oranje niet gelukt om zich te plaatsen voor de kwartfinale van het WK in Canada. Japan bleek over negentig minuten veel te sterk. Het werd 2-1 voor de titelfavoriet.

Japan liet Oranje tien minuten lang voetballen. Dat leverde dan direct enkele kansen op. De grootste was voor Manon Melis. Na een puntgave pass van Lieke Martens kwam zij alleen voor de keeper te staan. Melis wilde met links schieten, maar toucheerde de bal met haar rechtervoet, waardoor zij keihard langs de bal schoot. Die grote kans had Oranje op 0-1 moeten zetten, want het schudde de Japanners direct wakker.

Nahomi Kawasumi kopte op het doel van van Loes Geurts. De keepster beoordeelde de bal verkeerd, maar uiteindelijk kwam hij terecht op de lat. Via de lat kwam hij voor de voeten van Saori Ariyoshi. De rechtsback nam de bal op de pantoffel en schoot de bal hard over de grond langs doelman Geurts: 1-0.

Oranje mocht zo nu en dan heel even hopen op een aanval, maar op het moment dat het gevaarlijk kon worden was het onnauwkeurig in de passing. Dat zorgde ervoor dat Japan in de eerste helft oppermachtig werd. Uiteindelijk mocht bondscoach Roger Reijners blij zijn dat het met een 1-0 achterstand de rust in ging.

Reijners had flink wat stof tot nadenken en moest met een nieuw plan komen voor in de tweede helft. Het middenveld was in handen van Japan en doordat backs Ariyoshi en Aya Sameshima continu opkwamen kwam Oranje niet in het eigen spel. In de tweede helft kwam Oranje beter voor de dag. Het was wederom meer op de helft van Japan, maar grote kansen kreeg het niet.

Op het moment dat Oranje wilde gaan pompen en wilde gokken op de lengte van Kirsten van de Ven en Vivianne Miedema sloeg Japan toe. Een hele mooie aanval kreeg een nog mooier eind. Een lage voorzet van links leek eerst door Mana Iwabuchi binnen geschoten te worden, maar zij maakte een fraai overstapje, waarna Mizuho Sakaguchi vanaf zestien meter perfect met links de bal binnen kon schuiven.

Met de 2-0 was de wedstrijd gespeeld. Oranje wilde de schade beperkt houden en gokte nog op een wonder, terwijl het bij Japan een galavoorstelling werd. Zij probeerden het duel uit te spelen met goed combinatiespel. Kirsten van de Ven maakte in de slotminuten nog de 2-1. Zij kopte vanaf vijftien meter op doel. Het leek een makkelijke prooi voor Ayumi Kaihori, maar de Japanse keeper blunderde.

Verder dan een 2-1 kwam Oranje echter niet. Zo eindigt het sprookje van Oranje in de achtste finale van het WK in Canada. Titelfavoriet Japan wist de favorietenrol waar te maken en schakelde Oranje uit.