24.06.2015 22:36

Tibbling schiet Zweden naar halve finale

John Guidetti heeft zojuist een overtreding gemaakt en kijkt de scheidsrechter vragend aan. "Wat heb ik gedaan?" (24-06-2015)

Simon Tibbling is de held van Jong Zweden. De middenvelder van FC Groningen was vlak voor tijd verantwoordelijk voor de gelijkmaker, waardoor Jong Portugal én Jong Zweden zich kwalificeren voor de halve finale van het EK onder 21.

De eerste helft van Jong Portugal – Jong Zweden was weinig enerverend. Portugal had een licht overwicht, maar wist slechts één grote kans te creëren. William Carvalho ging de combinatie aan met een ploeggenoot en kwam vervolgens oog in oog met doelman Patrik Carlgren te staan. De middenvelder van Sporting Portugal kreeg de bal echter niet achter de sluitpost.

Ondanks het feit dat Portugal het meeste initiatief nam, wist de ploeg van bondscoach Rui Jorge dit niet uit te drukken in de score. Portugal moest het vooral hebben van schoten van afstand, maar Carlgren had weinig moeite met de pogingen van de Portugezen. Zweden was tijdens het eerste bedrijf grotendeels onzichtbaar. Echt grote kansen kreeg de ploeg van bondscoach Håkan Ericson niet tijdens de eerste 45 minuten.

Het eerste kwartier na rust was enigszins vermakelijk. Zweden beet van zich af en wist zowaar twee grote mogelijkheden te creëren. Zes minuten na rust kreeg Iscaar Thelin op aangeven van John Guidetti een goede kopkans, maar de Zweedse aanvaller kreeg de bal niet tussen de palen. Even later kreeg Abdul Khalili de bal plotseling voor zijn voeten. De middenvelder van Zweden haalde direct uit. Khalili raakte de bal desalniettemin niet goed, waardoor Portugal-doelman José Sá makkelijk redding kon brengen.

Portugal en Zweden leken in de slotfase af te gaan op een gelijkspel. Zowel Portugal als Zweden zou dan zijn gekwalificeerd voor de halve finale, maar daar dacht Gonçalo Paciência anders over. De invaller was acht minuten voor tijd trefzeker. Hij liet doelman Carlgren kansloos met een hard schot in de linkerhoek. Zweden ging vervolgens alles of niets spelen en kwam één minuut voor tijd op gelijke hoogte. Invaller Simon Tibbling pikte de bal in het strafschopgebied, na een lange bal van achteruit, op en schoot de bal vervolgens achter de Portugese goalie.

Portugal neemt het dankzij het 1-1 gelijkspel in de halve finale van het EK onder 21 op tegen Jong Duitsland. Zweden speelt tegen Jong Denemarken.

Door: Jurre Hermans