02.07.2015 07:16

Opnieuw VS tegen Japan in WK-finale vrouwen

De finale van het WK voetbal voor vrouwen wordt een herhaling van vier jaar geleden. Net als in 2011 (Duitsland) staan de Verenigde Staten, tweevoudig wereldkampioen, en titelverdediger Japan zondag tegenover elkaar.

Nadat de Amerikaanse voetbalsters zich dinsdag ten koste van Duitsland voor de eindstrijd hadden geplaatst (2-0), bereikte Japan woensdag de finale door winst op Engeland: 2-1. Het duel kende een dramatisch einde, want de beslissing viel in blessuretijd via een eigen doelpunt van de Engelse verdedigster Laura Bassett.

Japan veroverde vier jaar geleden de wereldtitel door de strafschoppen beter te nemen dan de Verenigde Staten. De Amerikaanse vrouwen hadden toen zowel in de reguliere speeltijd als de verlenging een voorsprong verspeeld (2-2). 'Team USA' nam een jaar later in Londen wel een beetje revanche, door bij de Olympische Spelen ten koste van Japan het goud te pakken (2-1). "De olympische titel is voor hun, maar de wereldbeker geven we niet uit handen", zei de Japanse aanvoerster Aya Miyama woensdag in Edmonton.

Miyama had de titelverdediger in de 33e minuut op voorsprong gebracht vanaf 11 meter, maar enkele minuten later kwam Engeland al weer langszij, ook via een strafschop. Fara Williams schoot de Engelse vrouwen, die voor het eerst de laatste vier hadden bereikt op het WK, op gelijke hoogte (1-1). Toen iedereen zich al had verzoend met een verlenging, viel in de extra tijd alsnog de beslissing. Bassett wilde een Japanse voorzet wegtikken, maar zag de bal tot haar ontsteltenis via de onderkant van de lat in het doel ploffen. "Voetbal is soms heel wreed", zei de Engelse Jill Scott.

Japan had in de achtste finale Nederland uitgeschakeld (2-1).

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner