19.07.2015 21:51

Spanje revancheert zich en wint EK u19

Spanje u19 heeft zondagavond beslag gelegd op de Europese titel. De jonge Spanjaarden troffen in de eindstrijd voor de tweede keer hun Russische leeftijdsgenoten. In de groepsfase was Rusland nog met 3-1 te sterk, maar in de finale zegevierde Spanje met 2-0.

Het initiatief lag van meet af aan bij de Zuid-Europeanen. De Spanjaarden hadden binnen het kwartier al een aantal keer op voorsprong kunnen komen. Eerst was het de rappe Alfonso Pedraza die met een hard schot bijna doel trof. Even later keerde de uitstekend keepende Anton Mitryushkin een inzet van Vallejo.

Diezelfde Mitryushkin voorkwam een paar minuten later met twee reddingen op de lijn opnieuw dat Spanje op voorsprong kwam. Tot tweemaal toe lukte het Jorge Meré niet om de Russische doelman te verschalken. Rusland, dat in aanvallend opzicht weinig liet zien, kwam in de eerste helft slechts één keer gevaarlijk voor het Spaanse doel. Doelman Antonio Sivera reageerde attent op een harde kopbal van Ramil Sheydaev.

Vlak voor rust kwam Spanje verdiend op voorsprong. Nadat uitblinker Marco Asensio, zoon van een Rotterdamse moeder, de lat raakte, kopte Borja Mayoral van dichtbij raak. Het was al de tweede keer dat de Spanjaarden de lat hadden geraakt.. Bij een 0-0 stand schoot de man van het openingsdoelpunt al een keer tegen het houtwerk.

Bondscoach Dmitriy Khomukha gaf zijn spelers in de theepauze ongetwijfeld een donderspeech, want de Russen begonnen scherp aan het tweede bedrijf. Hoewel grote kansen uitbleven, had Rusland meer balbezit op de helft van Spanje dan in de eerste helft. Met een schot van afstand was Ayaz Guliev het dichtst bij de gelijkmaker.

Op het moment dat Rusland aan een slotoffensief begon, beslisten de Spanjaarden de wedstrijd. Koud in het veld zorgde Mathias Nahuel voor de 2-0. De invaller ontsnapte aan de aandacht van de Russische verdediging en bleef oog in oog met Mitryushkin ijzig kalm. Het schot in de lange hoek betekende het definitieve vonnis voor de Russen. Tien minuten later floot scheidsrechter Anthony Taylor af en begon het feest voor de Spanjaarden in het Griekse Katerini.

Door: Vincent Houttuin