29.07.2015 22:54

Ajax laat overwinning liggen tegen tien man

Davy Klaassen heeft Ajax zojuist op 0-2 voorsprong gezet tegen Rapid Wien. Daarmee lijkt AFC Ajax op een simpele zege af te stevenen. (29-07-2015)

Ondanks een goede eerste helft met twee treffers van Davy Klaassen en een rode kaart van Rapid Wien in de tweede helft, heeft AFC Ajax de voorsprong niet vast weten te houden op woensdagavond. In de derde voorronde van de Champions League speelden de Amsterdammers met 2-2 gelijk.

Het eerste kwartier in het Ernst-Happel Stadion bracht weinig spektakel. Beide ploegen begonnen zeer afwachtend en waren niet direct bereid om teveel risico te nemen in dit duel. Na een kleine twintig minuten was het Rapid Wien die het eerst de schroom van zich af wist te gooien en kreeg daardoor direct twee goede mogelijkheden van afstand. Vooral bij de tweede poging was Jasper Cillessen op zijn hoede en hield hij zijn doel schoon. Direct daarna sloeg Ajax keihard toe door uit haar eerste kans direct te scoren. Davy Klaassen werd door Daley Sinkgraven ingespeeld in de zestien. De aanvoerder punterde de bal beheerst binnen en bezorgde Ajax een uitdoelpunt van onschatbare waarde.

Na deze treffer was Ajax heer en meester. In een tijdsbestek van tien minuten kregen de bezoekers drie grote kansen om het duel eigenlijk al te beslissen. El Ghazi, Nemanja Gudelj en Sinkgraven hadden het vizier echter net niet scherp genoeg staan en misten alle drie het doel bij hun poging. Vlak voor rust was het toch weer Klaassen die uiteindelijk wel de verdiende tweede treffer op het scorebord kon zetten. Arkadiusz Milik had zich uit de spits laten zakken naar de linkerflank, vanwaar hij een heerlijke hoge voorzet bij de tweede paal afleverde. Daar door Klaassen op, om met een goede diagonale inzet de Amsterdammers met 0-2 de rust in te koppen.

Direct na de rust maakte Rapid Wien de wedstrijd weer spannend. Spits Robert Berić bemoeide zich voor het eerst echt met het spel en gaf vanaf rechts de bal goed terug. Florian Kainz reageerde goed op die bal en kwam snel uit de rug van Kenny Tete, waarna hij de bal eenvoudig binnen kon schieten. Na deze 1-2 ging de thuisploeg direct op zoek naar de gelijkmaker, maar die zoektocht werd een abrupt halt toegeroepen toen Stefan Schwab zijn boekje te buiten ging. Met twee benen vooruit en los van de grond kwam hij invliegen op Jaïro Riedewald. De Schotse scheidsrechter nam de enige juiste beslissing en stuurde Schwab met een rode kaart van het veld.

Waar Ajax na de rode kaart de wedstrijd weer onder controle leek te krijgen, bleef Rapid plaagstootjes uitdelen. De schoten van afstand waren zonder groot gevaar, maar toen Joel Veltman een kwartier voor tijd de bal in de opbouw veel te eenvoudig inleverde, ging het mis voor de Amsterdammers. Rapid Wien stond met twee man in de zestien en kreeg de bal bij Berić. De spits maakte hier zijn reputatie waar en scoorde met zijn eerste kans deze avond de 2-2.

Na deze gelijkmaker durfden beide ploegen niet meer alle risico’s te nemen op een overwinning. Beiden probeerden het nog wel, maar gingen niet meer volle bak voor de derde treffer. Hierdoor bleef de 2-2 op het bord staan. Dit gelijke spel, wat voor Ajax enigszins zal voelen als een nederlaag, biedt wel veel perspectief voor de return volgende week in Amsterdam.

Door: Dennis Korpel