04.08.2015 22:06

Ajax verslikt zich pijnlijk in Rapid Wien

Louis Schaub (l.) viert zijn doelpunt waarmee hij Rapid Wien op een 0-2 voorsprong zet tegenover Ajax in de Amsterdam Arena. (04-08-2015)
Louis Schaub (l.) viert zijn doelpunt waarmee hij Rapid Wien op een 0-2 voorsprong zet tegenover Ajax in de Amsterdam Arena. (04-08-2015)

Aan het avontuur van Ajax in de Champions League van dit seizoen is dinsdagavond een einde gekomen. In de derde voorronde wist het de 2-2 van het heenduel voor eigen publiek niet over de streep te trekken tegen Rapid Wien. Onder meer matig verdedigen lag ten grondslag aan een 2-3 nederlaag, waardoor Ajax is aangewezen op de laatste voorronde van de Europa League.

Het gesprek dat hoofdtrainer Frank de Boer na het heenduel had gehad, bleek niet vruchtbaar te zijn geweest. Aangezien Ajax al snel in de fout ging tegen Rapid Wien. Daley Sinkgraven dacht rondom het eigen strafschopgebied rustig met de bal te kunnen lopen, maar kwam van een koude kermis thuis. In zijn poging een man uit te kappen, verloor de jongeling knullig het leder. Zijn balverlies luidde namelijk het openingsdoelpunt van de formatie uit Wenen in. Op aangeven van Stefan Stangl kopte Robert Berić raak bij de tweede paal. De spits werd daarbij volledig vrijgelaten door zowel Joël Veltman als Jaïro Riedewald.

Rapid Wien had voldoende aan het openingsdoelpunt en besloot dan ook vrij snel terug te zakken. Een tactiek waardoor Ajax bijna niet in staat was tot uitgespeelde kansen te komen. Schrijnend was dat het enige gevaar in de eerste helft een afstandsschot van Viktor Fischer was. Aan de andere kant wist Anwar El Ghazi niet voorbij zijn tegenstander te komen. Ajax moest voor de theepauze zelfs een tweede treffer slikken. Louis Schaub kreeg van de defensie alle ruimte vanaf rechts naar binnen te komen en op doel te schieten. Zijn poging verdween via het scheenbeen van Veltman achter de daardoor kansloze doelman Jasper Cillessen.

De spanning was na rust aardig snel terug in de wedstrijd dankzij een doelpunt van Ajax. Mitchell Dijks speelde een behoorlijke wedstrijd en bekroonde dat met een fraaie assist op Arkadiusz Milik. De spits volleerde de voorzet van Dijks knap achter de goalie van Rapid Wien. Vrij snel na het doelpunt voerde De Boer de vooraf aangekondigde wissel van Fischer door, die plaats moest maken voor Nemanja Gudelj. Daley Sinkgraven kwam daardoor, net zoals in het heenduel, als linksbuiten te spelen.

Ajax kreeg het na de aansluitingstreffer niet makkelijk. Alleen de spits van Rapid Wien bleef voor de bal spelen. De rest vormde een defensief blok rondom het eigen strafschopgebied. Om dat te kraken ging Ajax achterin een op een spelen en kwam Yaya Sanogo er in de spits bij te voetballen. Dat wierp een kwartier voor tijd zijn vruchten af. Dankzij hinderen van de huurling kreeg Gudelj de bal voor zijn voeten en poeierde hij kiezelhard de 2-2 tegen de touwen. Het was niet voldoende, want vrij snel daarna kreeg Schaub voor de tweede keer in de wedstrijd een vrije doortocht naar het doel. Met een schot in de kruising bepaalde hij de eindstand op 2-3 in het voordeel van Rapid Wien.

Door de nederlaag in eigen huis stroomt Ajax niet door naar de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Ook de groepsfase van de Europa League is nog niet bereikt, want daarvoor dienen de Amsterdammers binnenkort eveneens een voorronde te spelen.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner