06.08.2015 16:15

PSV is half blij met de uitschakeling van Ajax

Ajax ging afgelopen dinsdag hard onderuit in de kwalificatie voor de Champions League, waardoor het uitgeschakeld is in het kampioenenbal. PSV blijft als enige Nederlandse club over en krijgt daardoor flink wat extra geld, maar heel blij is de club niet.

Omdat er maar één Nederlandse club uitkomt op het hoogste voetbalniveau in Europa, krijgt die club het volledige deel van de televisiegelden voor Nederland. "Het is een dubbel gevoel. Op korte termijn hebben we een meevaller van 3,5 tot 4 miljoen euro, omdat we meer geld krijgen uit de marketpool", verklaart algemeen directeur Toon Gerbrands tegenover De Telegraaf. "Maar het is echt niet zo dat we hier lopen te juichen. Zo steken we als club niet in elkaar en bovendien is het heel kortzichtig. De uitschakeling van Ajax is slecht voor het Nederlandse voetbal en dus ook voor PSV."

Omdat de Amsterdammers verloren in Europa, krijgt Nederland minder punten op de Europese ranglijst voor clubteams. "We zakken verder op de landencoëfficiëntenlijst en de vaste plek van Nederland in de Champions League staat op de tocht. Daarom hopen we dat Ajax en AZ,  voor Vitesse zal het moeilijk worden, de groepsfase van de Europa League bereiken, zodat we straks met vier clubs punten kunnen gaan pakken voor Nederland."

Op dit moment komt de landskampioen van Nederland direct in de groepsfase van de Champions League. Als Nederlandse ploegen echter slecht blijven presteren, is het mogelijk dat ons land zakt op de coëfficiëntenlijst en de landskampioen niet meer in de groepsfase, maar in de voorrondes van het kampioenenbal terechtkomt. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner