20.08.2015 19:57

AZ geeft voorsprong weg en verliest van Astra

Jeffrey Gouweleeuw (v.) van AZ baalt nadat Astra Giurgiu in de play-offs van de Europa League op gelijke hoogte is gekomen. (20-08-2015)

AZ heeft donderdagavond in Giurgiu met 3-2 verloren van Astra. Hoewel de ploeg van John van den Brom op een 0-2 voorsprong kwam, gaf het deze alsnog uit handen. AZ zal volgende week nog aan de bak moeten wanneer het in eigen huis aantreedt voor de return van de play-off wedstrijd.

AZ Alkmaar begon voortvarend aan de wedstrijd. Na een kleine elf minuten voetbal kwam de ploeg van John van den Brom al op een voorsprong. In een dodelijke counter nam Guus Hupperts de bal aan de rechterkant van het veld mee. De rechtsbuiten van AZ gaf de bal laag voor richting Vincent Janssen, maar die liet de bal slim lopen omdat hij in buitenspelpositie liep. Achter Janssen liep Markus Henriksen goed mee. De middenvelder controleerde de bal en schoot zuiver raak in de rechter onderhoek. Nog geen twee minuten later stond de 0-2 op het scorebord in het Stadionul Marin Anastasovici. Een Astra Giurgiu-verdediger kon nog voorkomen dat Jop van der Linden niet trefzeker was, maar had geen antwoord op de ingeschoten rebound van Vincent Janssen.

AZ zakte terug na de riante voorsprong en leek op rozen te zitten. Niets was minder waar. Astra Giurgiu kwam terug. Het was de Braziliaanse middenvelder Rick die uit het niets een doelpunt voor de thuisploeg maakte. Een voorzet van aanvoerder Constantin Budescu werd bij de tweede paal ingekopt door de middenvelder. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft kwam de thuisploeg terug tot 2-2. Derrick Luckassen moest een overtreding bekopen met een gele kaart en uit de vrije trap die daaruit volgde, kon spits Denis Alibec raakschieten na een prachtige variant.

Het werd nog erger voor AZ. De Roemenen maakten in de blessuretijd van de eerste helft ook nog de 3-2. Alexandru Dandea, de vervanger van de geblesseerd geraakte Rick, luisterde zijn invalbeurt op met een doelpunt. Wederom op aangeven van Budescu kon de middenvelder met links hard inschieten. Ondanks de 0-2 voorsprong, ging de ploeg van John van den Brom toch met een achterstand rustten.

In de tweede helft werd de strijd fysieker en harder. Daarbij werden er veel overtredingen gemaakt en ging dat ten koste van het tempo van de wedstrijd. Gabriel Enache, aangever van de 2-2 van de Roemenen, kwam goed weg met een gele kaart, nadat hij na een slaande beweging het aan de stok kreeg met Ridgeciano Haps. Diezelfde Haps, die overigens een prima wedstrijd speelde, was  ook betrokken bij een goede aanval van AZ in de 69ste minuut van de wedstrijd. Na een prima actie legde de linksback de bal laag voor op Janssen die de bal achter het standbeen verlengde, maar geen doel trof. Nadat Janssen de bal opnieuw van Haps kreeg, scoorde de spits wel, maar werd het doelpunt afgekeurd omdat AZ-verdediger Haps buitenspel stond. Het was eigenlijk het gevaarlijkste moment van de tweede helft.

AZ moet volgende week in eigen huis de achterstand zien weg te poetsen. De ploeg van John van den Brom zou aan een 1-0 genoeg hebben. Volgende week donderdag begint de wedstrijd om 19.00 uur in Alkmaar.

Door: Thomas Mulder