25.08.2015 13:30

Halldórsson: Oranje's hoop in bange dagen

In een weekend waarin SC Cambuur met 1-6 op de broek kreeg van Heracles Almelo, ook wel FC Oussama Tannane genoemd, wist Hannes Halldórsson ook een negatieve hoofdrol te vertolken.

Terwijl de gehele defensie van SC Cambuur aan het schutteren was hadden zij het geluk dat deze rubriek 'Schlemiel van de Week' heet en deze prijs slechts naar één persoon kan gaan. Cambuur liet zich namelijk heel makkelijk opzij zetten door Heracles Almelo. In dezelfde speelronde waren ook aanvoerders Hakim Ziyech en Dirk Kuyt ongelukkig. Ziyech riep de fans op om FC Twente te steunen, maar zijn oproep werkte averechts. Terwijl Ziyech nog een behoorlijke pot op de mat legde werd zijn gezag overruled. De fans zijn nog steeds niet blij met trainer Alfred Schreuder.

Dirk Kuyt scoorde zijn derde treffer in drie wedstrijden. Een prima gemiddelde, maar de critici lieten maar weer eens blijken waarom spelers niet graag terugkeren naar de Eredivisie. Kuyt sleurt, trekt, motiveert, maar werd finaal afgeslacht in de media. "Hij voegt niks toe", zei Adri van Tiggelen maandag in De Telegraaf. En dat terwijl Kuyt gewoon doelpunten maakt, alhoewel dat vooral vanaf elf meter is gebeurd.

Nee, Kuyt zal niet gelukkig zijn met de landelijke pers. Toch is Hannes Halldórsson de schlemiel van deze week. De doelman van NEC wist voor zijn land IJsland diverse toppers van het scoren af te houden. Cristiano Ronaldo kon de NEC-doelman niet verschalken, maar Arek Milik wel. Dat had de Poolse spits van AFC Ajax voor de volle honderd procent te danken aan de keeper. Hij dook namelijk professioneel over de bal heen. Mede daardoor kon het stugge NEC niet een puntje meeslepen. Net op het moment dat de Nijmegenaren echt begonnen te geloven in een stunt was het de keeper die de fout in ging. Hij was overigens zeer schuldbewust: "Het doelpunt was mijn fout", zei hij direct na de wedstrijd.

Woorden die in Nederland beter zullen klinken wanneer Oranje het in oktober opneemt tegen IJsland. Halldórsson is dé nummer één doelman van IJsland en Oranje moet het duel winnen om in de race te blijven voor een EK-ticket. Een foutje van Halldórsson is meer dan welkom. Een andere linkspoot, Robin van Persie, zal dan het foutje moeten verzilveren. Het is in het belang van het Nederlands elftal dat Halldórsson niet alleen deze week de schlemiel is, maar ook over een aantal weken wanneer Oranje speelt tegen IJsland. Eén foutje kan het land namelijk zo naar een Europees Kampioenschap helpen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner