27.08.2015 19:51

Ajax met hangen en wurgen door in Europa

Jasper Cillessen schreeuwt het uit na een Amsterdams gelukje. Ajax krijgt in de voorronde van de Europa League een penalty tegen, maar deze wordt gemist. (27-08-2015)

Ajax heeft donderdagavond ternauwernood de groepsfase van de Europa League bereikt. In Jablonec was een doelpuntloos gelijkspel genoeg na de 1-0 zege in Amsterdam, al kwam er veel geluk bij kijken. FK Jablonec mistte een strafschop en Ajax eindigde de wedstrijd met tien man, nadat Riechedly Bazoer na een uur spelen zijn tweede gele kaart kreeg.

FK Jablonec moest scoren om de wedstrijd over twee duels weer gelijk te trekken, maar gezien het spelbeeld in de eerste helft leek het daar totaal niet op. Net als in Amsterdam parkeerden de Tsjechen de bus voor het eigen doelgebied en lieten ze Ajax het spel maken. In de omschakeling probeerden ze er dan vlug uit te komen. Zo ook in de 24ste minuut, via een Jablonec-counter met in de hoofdpersoon Nermin Crnkić. De snelle aanvaller liet Kenny Tete zijn hielen zien en stormde af op Ajax-doelman Jasper Cillessen. Die was echter net op tijd om de bal voor de voeten van de aanvaller weg te grijpen.

Ajax daarentegen, probeerde met hoge voorzetten een hoofd van een medespeler te vinden, maar daar bleef het dan ook bij. Vooral linksback Mitchell Dijks zag zijn voorzetten telkens worden weggekopt door de Jablonec-verdedigers. Pas tien minuten voor het einde van de eerste helft kreeg Ajax dé kans van de wedstrijd. Een prima indraaiende corner van Nemanja Gudelj kwam bij de vrijstaande Joël Veltman terecht. De centrale verdediger kon de bal bij de tweede paal van dichtbij binnenschieten, maar raakte de bal volkomen verkeerd.

In de tweede helft leek Ajax vrolijk door te gaan waarmee het in de eerste helft ook bezig was, maar na een kwartier spelen in ging het ineens mis. Een snelle aanval van Jablonec was in de maak en Jaïro Riedewald moest noodgedwongen een sliding inzetten in de eigen zestien. De centrale verdediger maakte daarbij hands en zag scheidsrechter Hansen naar de stip wijzen. Ján Greguš stond oog in oog met Jasper Cillessen om de strafschop te nemen, maar de Slowaak faalde. Het was niet de Ajax-doelman die redding bracht, maar de paal was een sta-in-de-weg voor de middenvelder. Nog geen minuut daarna ging het voor een tweede keer mis bij de Amsterdammers. Riechedly Bazoer maakte een domme overtreding op het middenveld en ontving zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Ajax moest hierdoor het laatste half uur met tien man verder.

In dat laatste half uur werd Jablonec sterker en sterker en ging het meer risico nemen, maar in de omschakeling kon Ajax gevaarlijk worden. Zo zag Mitchell Dijks een inzet van dichtbij via buitenkant van de paal naast gaan, na een goede corner van Nemanja Gudelj. Aan de andere kant moest Jasper Cillessen ingrijpen bij een gevaarlijke vrije trap van Jablonec. Al vallend kopte invaller Stanislav Tecl de bal in de hoek, maar met een prachtige reflex redde Cillessen op de doellijn. De laatste kans voor Ajax was kwam op naam van Viktor Fischer. Anwar El Ghazi controleerde een hoge bal op een prachtige manier en met een mooie pass zette hij Fischer vrij voor doelman Vlastimil Hrubý. De invaller schoot de bal echter niet goed in. Een doelpunt bleek echter niet nodig, want na de 1-0 overwinning in de eigen Amsterdam ArenA was het doelpuntloze gelijkspel in Tsjechië voldoende voor een plek in de groepsfase van de Europa League. De loting voor deze groepsfase wordt vrijdag verricht.

Door: Thomas Mulder