12.09.2015 21:35

Veerkrachtig Ajax lijdt eerste puntenverlies

Ajax heeft zaterdagavond op bezoek bij FC Twente de eerste punten in de Eredivisie gemorst. Een gelijkspel (2-2) bleek het hoogst haalbare voor de Amsterdammers, die zich knap terug vochten na een 2-0 achterstand.

Interim-trainer René Hake had de basisopstelling van FC Twente flink omgegooid. De belangrijkste wijzigingen waren doelman Joël Drommel (18) in plaats van Nick Marsman en een basisplaats voor aanvaller Jerson Cabral, die onder de ontslagen Alfred Schreuder niet eens tot de wedstrijdselectie behoorde. Ajax-trainer Frank de Boer koos door de afwezigheid van Mitchell Dijk voor Nick Viergever als linksback.

De defensie van Ajax was tot aan de ontmoeting in Enschede nog niet gepasseerd. Daar maakte Felip Gutiérrez in de eerste helft een einde aan. Hij schoot een ingestudeerde hoekschop achter Jasper Cillessen. Ajax stond bij de corner te slapen, want de Chileen van FC Twente kon frank en vrij scoren. Ajax mocht dan meer balbezit hebben in de eerste helft, de voorsprong van de Tukkers was verdiend te noemen. De thuisploeg toonde veel inzet, terwijl Ajax veel te weinig klaarspeelde. De enige die er wat van probeerde te maken was Anwar El Ghazi, maar de buitenspeler had het moeilijk.

FC Twente verdubbelde de voorsprong vroeg in de tweede helft. Nemanja Gudelj blokte in de optiek van scheidsrechter Pol van Boekel een schot van Cabral met z'n hand. Dat gebeurde in het strafschopgebied en dus wees Van Boekel naar de penaltystip. Hakim Ziyech schoot het buitenkansje met een fraaie Panenka in het doel.

Door de tweede treffer van FC Twente was het alarmfase 1 bij Ajax.  De Amsterdammers zetten aan om de eerste nederlaag te voorkomen en dat leverde een goal op. Dat was een hele fraaie. Invaller Viktor Fischer nam een afgemeten crosspass van Riechedly Bazoer uit de lucht en maakte de aansluitingstreffer. De gelijkmaker viel in de slotfase. Daarbij eiste debutant Drommel een negatieve hoofdrol voor zich op. Hij moest een fout van Bijen compenseren en haalde Yaya Sanogo neer in het strafschopgebied. Van Boekel gaf deze keer wel een strafschop, die werd benut door Nemanja Gudelj.

Daarmee bepaalde de Serviër de eindstand op 2-2 en leed Ajax het eerste puntverlies van dit Eredivisie-seizoen. FC Twente blijft wachten op de eerste zege. Ajax ontvangt donderdag in de Europa League Celtic en speelt zondag tegen Excelsior. Voor FC Twente staat er een uitwedstrijd tegen SC Cambuur op het programma.

Door: Steven Koelma