17.09.2015 22:58

Valse start van AZ op bezoek bij Partizan: 3-2

Teleurstelling bij AZ-speler Vincent Janssen na de 1-0 achterstand van AZ in de Europa League tegen Partizan. Op de achtergrond treuren Rajko Brežančić  (l.), Mattias Johansson (m.) en Jeffrey Gouweleeuw mee. (17-09-2015)
Teleurstelling bij AZ-speler Vincent Janssen na de 1-0 achterstand van AZ in de Europa League tegen Partizan. Op de achtergrond treuren Rajko Brežančić (l.), Mattias Johansson (m.) en Jeffrey Gouweleeuw mee. (17-09-2015)

Na FC Groningen en Ajax is het ook AZ donderdag niet gelukt om de eerste wedstrijd in de Europa League winnend af te sluiten. In Servië verloor een inspiratieloos elftal met 3-2 van de nummer vier uit de Servische competitie. Omdat FC Augsburg in de groep van AZ met 1-3 verloor van Athletic Bilbao, staat de Eredivisionist in ieder geval niet laatste in groep L.

Na de matige resultaten van Ajax en FC Groningen moest AZ het laten zien in de Europa League. De ploeg opende echter onwennig, zenuwachtig en slordig tegen Partizan. Dat de Nederlandse ploeg na elf minuten tegen een achterstand aankeek, was dan ook niet verwonderlijk. Aboubakar Oumarou kon in alle vrijheid een corner verwerken tot de openingstreffer. AZ was het helemaal kwijt na de vroege tegentreffer, maar wist zich door de moeilijke minuten heen te slaan.

Na ruim een half uur spelen kwam het zelfs op gelijke hoogte met Partizan. Thom Haye legde een vrije trap op het hoofd van Markus Henriksen, die via een verdediger van de Serven Jop van der Linden vond. Die had bij de tweede paal alle ruimte en werkte rustig de gelijkmaker binnen. Lang kon AZ niet genieten van de voorsprong, want Oumarou schoot vlak voor rust, na het uitglijden van Mattias Johansson, simpel raak in de zestien.

De tweede helft was ronduit saai in Belgrado. Jeffrey Gouweleeuw had zich na een uur spelen kunnen ontpoppen tot held van AZ, maar de meegekomen verdediger kopte vanuit een moeilijke hoek recht op doelman Živko Živković . Ruim tien minuten voor tijd zorgde Guus Hupperts er met een domme actie voor dat een gelijkspel een utopie werd. De aanvaller kreeg na hard inkomen zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht vertrekken.

AZ had met tien veldspelers al moeite om de defensie van Partizan te slechten, met een mannetje minder lukte dit helemaal niet meer. De ploeg nam wel meer risico en gaf hierdoor achterin teveel ruimte weg. Andrija Živković profiteerde hier vlak voor tijd van, door te ontsnappen aan de buitenspelval van AZ en vervolgens één op één met Rochet niet te falen. Het tegendoelpunt werd extra pijnlijk toen Henriksen drie minuten in blessuretijd de aansluitingstreffer maakte vanaf de rand van de zestien. De middenvelder werd vrijgespeeld en schoot beheerst raak, maar het was al te laat voor de Nederlandse ploeg.

Hierdoor wist AZ donderdag als derde Nederlandse ploeg niet te winnen in Europa. Over twee weken ontvangt de Eredivisionist Athletic Bilbao in eigen huis. In die wedstrijd kan AZ revanche nemen en voor de eerste punten in het Europese seizoen gaan.

Door: Jos Boesveld