23.09.2015 14:15

NEC-aanvaller is lerende: "Ben niet zo’n prater"

Afgelopen seizoen werd NEC overtuigend kampioen in de Jupiler League en keerde het na één jaar afwezigheid alweer terug in de Eredivisie. Inmiddels zijn er zes speelronden verstreken en neemt de promovendus een keurige negende plek in op de ranglijst. Smaakmaker tot nu toe: Navarone Foor. Hij vertelt in gesprek met Voetbal.com over wat hij leerde in de Jupiler League en over wat hij juist nog wíl leren: praten.

NEC verloor tot nu toe enkel van Ajax en Heracles Almelo, momenteel de twee hoogst genoteerde ploegen van de vaderlandse voetbalcompetitie. Daartegenover staan overwinningen op Excelsior (1-0), Willem II (1-0) en sc Heerenveen (2-0) en een doelpuntloos gelijkspel bij Roda JC. Dat betekent dat er al tien punten bij elkaar zijn gesprokkeld. "We zitten in een goede vibe", licht Foor de prestaties toe. "We hebben geprobeerd een echt team neer te zetten en dat is onderhand wel gelukt. Nu moeten we het zien door te trekken. Tegen Heerenveen wonnen we met goed voetbal en dat is natuurlijk lekker."

Goede tegenstanders

De voormalig jeugdinternational was vooral blij met het feit dat de overwinning op de Friezen dikverdiend was. "We hebben overtuigend gespeeld en we durfden ook echt te voetballen. Als we dat doen - we hebben ten slotte genoeg kwaliteit - is dat heerlijk." Met de goede start is de ploeg van Ernest Faber een van de verrassingen van de Eredivisie. "Het is heerlijk om weer terug te zijn. Iedereen wil natuurlijk op het hoogste niveau voetballen en ik denk dat we het aankunnen. Persoonlijk vind ik het ook fijn om tegen goede tegenstanders te spelen, daar word je tenslotte een betere voetballer van."

Lege stadions

Afgelopen jaar had Foor dat voorrecht echter niet en kwam hij met zijn ploeg noodgedwongen uit in de Jupiler League. Toch heeft het, toen de degradatie een feit was, geen seconde door zijn hoofd gespeeld om te vertrekken. "Ik ben niet weggegaan, ook al hebben andere spelers dat wel gedaan. Als ik NEC verlaat, wil ik de club goed achterlaten en daar ben ik nu mee bezig." De optie om ergens anders de uitdaging aan te gaan, was er echter wel. "Dat kwam meer vanuit de club en dat wilde ik zelf niet. Er was wel interesse, maar ik wil niet geforceerd weg gaan en was vastberaden te blijven." Spijt van die keuze heeft hij niet. "Een niveau lager voetballen was voor mij als persoon erg leerzaam. Je speelt in lege stadions en dus moet je jezelf kunnen motiveren. Dat hebben we goed gedaan en nu speel je weer in de Eredivisie. Daar doe je het voor, want met alle respect voor de Jupiler League: Dit is stukken mooier."

Prater

Foor is slechts 23 jaar, maar hij is ondertussen bezig aan zijn zesde seizoen in de hoofdmacht van NEC. Dat betekent dat er, ondanks zijn jonge leeftijd, van hem wordt verwacht dat hij het team op sleeptouw neemt. "Ik ben alleen niet zo’n prater", geeft de kleine buitenspeler toe. "Maar het is nu wel belangrijk om goed te communiceren. Rens (Van Eijden, red.) is ook een van de dragende spelers en hij zegt mij vaak dat ik mijn mond open moet trekken. Dat is belangrijk en daarom doe ik dat nu al wat meer. Of er dan wat zinnigs uitkomt? Dat hoop ik wel", lacht Foor. "Vroeger luisterde ik naar anderen en nu moet ik het zelf zien neer te zetten. Dat is lastig, want ik wil me ook focussen op mijn eigen wedstrijd. Daar moet ik balans in gaan vinden en dat gaat steeds beter."

Goede subtopper

Dat Foor een belangrijke speler is bij de Nijmeegse formatie zal andere clubs ongetwijfeld ook niet ontgaan en dus denkt de geboren Opheusdenaar steeds vaker na over zijn toekomst. "Ik heb wel de ambitie om hogerop te komen in Nederland. Natuurlijk, als er iets moois uit het buitenland komt, is een avontuur op deze leeftijd ook niet verkeerd, maar een goede subtopper in Nederland zou niet misstaan. Ik wil naar een mooie club om verder te bouwen. Ali (Jahanbakhsh, voormalig ploeggenoot bij NEC en nu speler van AZ, red.) heeft die stap al gemaakt en dat wil ik ook." Toch is hij er nog niet te veel mee bezig. "Dat laat ik over aan mijn zaakwaarnemer. Hij informeert me wel, maar laat me me ook focussen op het voetbal. We komen af en toe bij elkaar en appen wel, maar ik probeer nu mijn best te doen voor NEC. Dan zien we vanzelf wat er komt."

Door: Tom Wassink

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner