23.09.2015 22:35

Ajax met scorende Heitinga langs Graafschap

Viktor Fischer heeft van dichtbij de 1-0 gemaakt. Hidde Jurjus van De Graafschap (l.) vraagt zich af hoe het kan dat de Deen zo vrij stond. (23-09-2015)

John Heitinga heeft zijn rentree in de hoofdmacht van Ajax opgeleukt met een treffer. De verdediger viel tijdens het bekerduel met De Graafschap vlak voor tijd in en was even later trefzeker namens de Amsterdammers.

Het eerste kwartier van Ajax – De Graafschap was enerverend. De Amsterdammers kregen een tweetal grote kansen. Daley Sinkgraven kreeg een grote kopkans, maar zag De Graafschap-doelman Hidde Jurjus redding brengen. Nemanja Gudelj schoot vervolgens de rebound tegen de paal. Even later leek de ploeg uit Doetinchem op voorsprong te komen, maar de treffer van Erik Quekel werd afgekeurd wegens buitenspel.

Na de eerste vijftien minuten werd het bekerduel een stuk minder amusant. Ajax nam het initiatief en dwong De Graafschap ver terug. De Amsterdammers hadden echter moeite om de muur van De Graafschap te slechten. Vlak voor rust viel voor de Amsterdammers toch het verlossende doelpunt. Viktor Fischer stond aan het einde van een messcherpe counter van Ajax: 1-0.

Na rust bleef Ajax de aanval zoeken, maar de Amsterdammers hadden moeite om kansen te creëren. Tijdens het eerste half uur na rust gebeurde er dan ook bar weinig in Amsterdam. Ajax was dominant, maar speelde in een veel te laag tempo. De Graafschap kwam simpelweg niet aan aanvallen toe.

In de slotfase maakte John Heitinga zijn rentree in de hoofdmacht van Ajax. De routinier had vier minuten nodig om een doelpunt te maken. Daley Sinkgraven verlengde een hoekschop van Lasse Schöne. Heitinga kreeg vervolgens per ongeluk de bal op zijn hoofd en scoorde de 2-0. De Amsterdammers mogen zich na de 2-0 overwinning op De Graafschap melden in de volgende ronde van het bekertoernooi.

Door: Jurre Hermans