05.10.2015 13:30

Elia-strijdplan op één moment na geslaagd

Bart Straalman (m.) en Nathaniël Will (l.) zetten tijdens het competitieduel De Graafschap - Feyenoord de achtervolging op Eljero Elia (r.) in. (04-10-2015)
Bart Straalman (m.) en Nathaniël Will (l.) zetten tijdens het competitieduel De Graafschap - Feyenoord de achtervolging op Eljero Elia (r.) in. (04-10-2015)

De Graafschap-verdediger Bart Straalman stond zondagmiddag wellicht tegenover de beste linksbuiten van Nederland. De Achterhoekers probeerden Eljero Elia - momenteel de man in vorm bij Feyenoord - uit de wedstrijd te spelen. Voetbal.com sprak na afloop van het competitieduel De Graafschap - Feyenoord (1-2, red.) met Straalman.

Elia-strijdplan

Straalman begon zondagmiddag als rechtsback. Normaal gesproken is dat de positie van Nathaniël Will, maar de verdediger werd door De Graafschap-trainer Jan Vreman op het middenveld geposteerd. Straalman was na afloop van het duel in Doetinchem eerlijk. Will stond op het middenveld om Elia af te stoppen. "Nathaniël (Will, red.) stond op het middenveld zodat hij mij kon helpen met het verdedigen van Elia. Nathaniël moest van de achterkant druk zetten en ik vanaf de andere kant."

De Graafschap had Feyenoord goed geanalyseerd. "Ja, het meeste gevaar kwam vanaf de linkerkant en van Rick Karsdorp, maar die deed niet mee. (Karsdorp was geblesseerd, waardoor Bart Nieuwkoop mocht debuteren in de hoofdmacht van Feyenoord, red.). Elia heeft natuurlijk heel veel klasse en die probeerden we op deze manier te bestrijden. Ik denk dat het redelijk gegaan is, alleen dat ene momentje", doelt Straalman op de treffer van Elia.

Centrale verdediger

Straalman begon tegen Feyenoord als rechtsback, maar is van origine een centrale verdediger. Straalman moest even wennen als back. "Ja, rechtsback is natuurlijk wel anders dan centrale verdediger. Het liefst speel ik centraal, maar als ik mag spelen vind ik dat natuurlijk super. Ik doe mijn best als rechtsback", aldus Straalman, die voelt dat hij leert als rechtsback. "Het vergt natuurlijk wel andere dingen. Je krijgt vaker te maken met één op één duels en buitenspelers zijn vaak sneller. In het centrum sta je vaak met twee man tegenover één spits. Het zijn goede leermomenten. Je wordt er waarschijnlijk een betere voetballer van. Je maakt toch speelminuten in de Eredivisie", aldus Straalman, die in de toekomst liever als centrale verdediger speelt.

Wedstrijd met twee gezichten

Straalman zag De Graafschap in de eerste 45 minuten sterk spelen tegen Feyenoord, maar toch werd uiteindelijk verloren van de Rotterdammers. "De eerste helft waren we veel beter. Misschien hadden we de 2-0 moeten maken. Dan loop je wat verder weg. Nu blijven ze in de wedstrijd", aldus Straalman, die nog altijd niet begrijpt waarom de treffer van Jan Lammers werd afgekeurd door scheidsrechter Danny Makkelie. "Ik snap nog steeds niet wat er aan de hand was."

Straalman wil de nederlaag echter niet afschuiven op de afgekeurde treffer van Lammers. "We hadden genoeg kansen om verder uit te lopen", vervolgt de jonge verdediger, die wist dat De Graafschap het lastig zou krijgen tijdens de tweede helft. "We hadden er veel energie ingestopt. Dan weet je dat het een lastige tweede helft gaat worden. Zij gaan na rust meer druk zetten en bij ons sloeg de vermoeidheid toe. Ik denk toch dat we de twee goals te makkelijk hebben weggegeven. Twee momenten van een beetje onoplettendheid die straffen zij meteen af. Maar ook tijdens de tweede helft hebben we nog genoeg kansen gehad."

Gretig De Graafschap

Straalman denkt te weten waarom De Graafschap de wedstrijd uit handen heeft gegeven. "Ik denk een deel vermoeidheid en een deel te gretig bij balverlies. Bijvoorbeeld bij de 1-2 gingen we met drie man naar één persoon (invaller Tonny Vilhena, red.) toe en vergaten we de andere (Elia, red.) te verdedigen. Topclubs als Feyenoord zien dat soort dingen en dan ligt de bal heel snel in het mandje. Dat zijn dingen waar we als team toch aan moeten gaan werken."

Ondanks de tegentreffer van directe tegenstander Elia bleef Straalman geloven in een goede afloop. "Natuurlijk, we hadden nog genoeg minuten om tot scoren te komen. We zijn gewoon doorgegaan en hebben nog een paar kansjes gecreëerd", aldus Straalman, die hoopt dat De Graafschap binnenkort meer geluk heeft. "We hebben de laatste tijd heel veel pech, want de bal valt nooit eens goed bij ons. Als het één keer goed gaat dan gaan we nog veel punten pakken."

ADO-uit

Na de interlandperiode speelt De Graafschap in Den Haag tegen ADO. Straalman rekent zich niet rijk, maar hoopt stiekem dat hij in het Kyocera Stadion wederom in de basis staat. "Ik zou het niet weten. Alexander Bannink is dan weer terug van een schorsing. Het liefst speel ik natuurlijk, maar dat zal je aan de trainer moeten vragen", sluit Straalman af. 

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner