10.10.2015 19:57

Nederland verslaat Kazachstan en blijft hopen

Doelpuntenmaker Georginio Wijnaldum (m.) wordt bejubeld door Anwar El Ghazi (l.) en Wesley Sneijder nadat de middenvelder van Newcastle United de score opent in de interland tegen Kazachstan. (10-10-2015)
Doelpuntenmaker Georginio Wijnaldum (m.) wordt bejubeld door Anwar El Ghazi (l.) en Wesley Sneijder nadat de middenvelder van Newcastle United de score opent in de interland tegen Kazachstan. (10-10-2015)

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond in en tegen Kazachstan zijn plicht gedaan en met 2-1 gewonnen. Het houdt daarmee de hoop op deelname aan het EK in Frankrijk levend en moet afwachten wat Turkije later op de avond tegen Tsjechië doet.

De eerste 25 minuten in Astana gingen voorbij zonder dat er echte grote mogelijkheden voor één van beide ploegen vielen te noteren. Oranje probeerde het enkele malen van afstand, maar de weinig dreigende schoten van Anwar El Ghazi en Klaas Jan Huntelaar troffen geen doel. Ook kopballen van El Ghazi en Georginio Wijnaldum leverden de bezoekers geen doelpunt op. Kazachstan was eenmaal dreigend middels een prima knal van afstand van Konstantin Engel. Tim Krul, die de tijdens de warming-up geblesseerd uitgevallen Jasper Cillessen onder de lat verving, ving de bal eenvoudig.

Er was bijna een half uur gespeeld toen Oranje dé kans kreeg op de 0-1. Met een fijne steekpass zette Daley Blind Memphis Depay vrij voor de Kazachse doelman Stas Pokatilov. Oog in oog met Pokatilov schoot Depay het leder naast. Niet veel later was het alsnog raak. El Ghazi speelde Wijnaldum aan en vanaf een kleine twintig meter afstand schoof de middenvelder van Newcastle United de bal precies laag in de hoek. In het vervolg van de eerste helft kreeg het Nederlands elftal nog één mogelijkheid. El Ghazi kreeg bij de tweede paal zijn voet echter niet tegen de voorzet van Depay.

Vijf minuten na de hervatting kwam de ploeg van bondscoach Danny Blind op 0-2. Wesley Sneijder combineerde in de Kazachse zestien met Huntelaar en schoot de bal vervolgens van dichtbij snoeihard achter de kansloze Pokatilov. El Ghazi was iets later al dicht bij de derde Nederlandse goal. Een Kazachs been voorkwam dat de inzet van El Ghazi van dichtbij doel trof. Huntelaar kwam vervolgens net tekort om een steekballetje van Depay tot voorzet te promoveren en Wijnaldum kreeg de bal in kansrijke positie niet tussen de palen. Een rollertje van El Ghazi zorgde niet voor problemen bij Pokatilov. Aan de andere kant schoot Timur Dosmagambetov hard naast.

Kazachstan liet op het schot van Dosmagambetov na weinig zien, maar was twintig minuten voor tijd uit het niets vlak bij de aansluitingstreffer. Yuriy Logvinenko dook ineens op voor de neus van Krul, maar kopte naast waar het gemakkelijker leek om te scoren. Het scheelde wat later niet veel of Sneijder had zijn tweede van de avond gemaakt. Doelman Pokatilov had behoorlijk wat moeite met de afstandspoeier van de aanvoerder van Oranje, maar voorkwam een derde tegentreffer.

In de slotfase zag Danny Blind na Cillessen ook Krul geblesseerd afhaken. Hij leek zich te verstappen en werd vervangen door Jeroen Zoet. Zoet was na Kenny Tete, Virgil van Dijk en El Ghazi de vierde debutant in Oranje van de avond. Vlak voor tijd kwam Robin van Persie in het veld voor Huntelaar. Hij werd zo de achtste Nederlander die de mijlpaal van honderd interlands voor het Nederlands elftal bereikte. In de slotseconde kwam Kazachstan nog tot 1-2. Sergey Khizhnichenko kopte de bal voor de voeten van Islambek Kuat die het leder vervolgens tegen de touwen joeg. De zege van Oranje kwam echter niet meer in gevaar en dus is het voor de Nederlanders hopen op puntverlies van Turkije later op de zaterdagavond.

Door: Roel Egberts

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner