11.10.2015 16:21

Slowakije opnieuw te sterk voor Jong Oranje

Vincent Janssen (m.) wint het kopduel van Milan Škriniar (l.) tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Slowakije. (11-10-2015)

In een zonnig Nijmegen heeft Jong Oranje zondagmiddag niet weten te winnen van Slowakije. In de derde wedstrijd van de EK-kwalificatie werd het 1-3. Voor Nederland was spits Vincent Janssen de doelpuntenmaker. Door de nederlaag komt Slowakije op gelijke hoogte met Nederland.

Coach Fred Grim moest vele wijzigingen doorvoeren in zijn basiself. Mede door blessures en verplichtingen bij het grote Oranje ontbraken onder meer Karim Rekik, Riechedly Bazoer, Sven van Beek en Jean-Paul Boëtius. De vervangers stonden klaar in De Goffert en maakten zich op voor een clash met het Slowakije van FC Groningen-middenvelder Albert Rusnák. AZ-spits Vincent Janssen liet zich direct gelden. Na zestien minuten mocht Janssen de score openen op een lange pass van Hans Hateboer. De spits bleek te sterk voor zijn twee mandekkers en omspeelde de doelman: 1-0.

Slowakije kon in de tegenaanval en kreeg kansen via Matúš Bero en aanvoerder Adam Zreľák. Aan de andere kant werd Ricardo Kishna eenmaal gevaarlijk voor het doel. Vlak voor rust was er dan toch de verdiende gelijkmaker. Een corner kon niet worden verwerkt waarna Milan Škriniar attent was vlak voor de doellijn. De middenvelder van MŠK Žilina bracht zijn ploeg zo op 1-1. Oranje leek even ontdaan en wist weinig te creëren. Kishna was de eerste die het van afstand probeerde in de tweede helft.

In de 64e minuut was het opnieuw raak voor Slowakije vanuit een hoekschop. Dit keer was verdediger Škriniar attent met een hard schot in de kruising: 1-2. Jong Slowakije denderde door en maakte vijf minuten later zowaar de derde van de middag. Bero scoorde net buiten de zestien op aangeven van Rusnák: 1-3. Hateboer kreeg na een goede pass van Janssen  dé kans op de aansluitingstreffer maar schoot voorlangs. Jong Oranje werd in de tweede helft simpelweg afgetroefd door een beter Slowakije.

Gyliano van Velzen mocht net als Wesley Hoedt debuteren voor Jong Oranje, veel deed het er echter niet meer toe. Doelpuntenmaker Janssen kreeg op het laatst een kans van dichtbij, maar trof het doel niet. Net als vorig jaar winnen de Slowaken in Nederland. Daardoor komen beide teams nu op zes punten na drie wedstrijden in de poulefase. De kwalificatie voor het EK 2017 in Polen gaat over een maand verder met Nederland - Wit Rusland. Op 17 november gaat Jong Oranje op bezoek in Slowakije.

Door: Koen Larmit