22.10.2015 23:00

Groningen pakt het eerste punt in Europa

Mimoun Mahi (l.) houdt Slovan Liberec-aanvoerder David Pavelka van het lijf. (22-10-2015)

FC Groningen heeft donderdag weer niet weten te winnen in Europa, maar de ploeg pakte wel het eerste punt in de Europa League.Tegen Slovan Liberec werd het 1-1, FC Groningen scoorde in de 96e minuut. De Eredivisionist eindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart van Michael de Leeuw.

FC Groningen moest donderdag wel punten pakken, want de ploeg van Erwin van de Looi had tot dusver nog geen resultaat behaald in de Europa League. Toch begon FC Groningen niet aanvallend. Aan het wedstrijdbeeld was de opgave dan ook duidelijk te zien: geen tegentreffer incasseren en er proberen uit te komen met snelle counters.

Het was dan ook de thuisploeg dat het spel domineerde in de eerste helft. Veelvuldig was de helft van FC Groningen het gebied waar gevoetbald werd. Omdat de verdediging van Groningen goed stond, volgden er echter geen uitgespeelde kansen voor Slovan Liberec. De Tsjechische ploeg werd in de eerste helft alleen gevaarlijk met twee afstandsschoten van respectievelijk Zdenek Folprecht en Vladimír Coufal. Een kopbal van Dmitri Efremov kon door FC Gronigen-doelman Sergio Padt worden overgetikt. FC Groningen zelf was slechts één keer gevaarlijk. De hardwerkende Mimoun Mahi kreeg een schietkans, maar kreeg de bal niet tussen de palen.

In de tweede helft leek FC Groningen wat meer vooruit te voetballen en dat resulteerde meteen in wat kansjes. Albert Rusnák ging voor eigen succes, terwijl Hans Hateboer helemaal alleen voor het doel stond. Even daarna raakte Mahi de lat uit een vrije trap. De inzet van de spits daalde heel laat, maar spatte uiteen op de lat boven Slovan Liberec-doelman Tomáš Koubek.

In het laatste kwartier nam de thuisploeg het initiatief weer iets over en werd het een open slotfase, waarin beide ploegen kansen wisten te creëren. Met name Josef Šural was nog dichtbij, maar zijn omhaal ging rakelings over. In de 83ste minuut moest FC Groningen met tien man verder, nadat Michael de Leeuw binnen vijf minuten na zijn invalbeurt weer mocht inrukken met een rode kaart. De ervaren man wilde een bal onderscheppen, maar raakte met zijn voet het hoofd van Herolind Shala. Nadat invaller Kevin Luckassen de score even later opende, leek het sprookje uit te zijn voor FC Groningen, maar Danny Hoesen maakte toch nog gelijk. Eerste mistte de invaller de strafschop, maar in de rebound scoorde hij toch.

Door dit late feestje is FC Groningen van de nul punten af in de Europa League. De Nederlanders staan echter nog wel onderaan, aangezien Olympique Marseille als nummer drie al drie punten bij elkaar voetbalde. Sporting Braga is koploper in groep F, met de volle buit uit de eerste drie wedstrijden.

Door: Thomas Mulder