05.11.2015 20:52

Ajax weet weer niet te winnen van Fenerbahçe

Robin van Persie (l.) komt er tegen Ajax nog niet aan te pas in de eerste dertig minuten. De Nederlandse spits wil zichzelf bewijzen in Amsterdam. (05-11-2015)

Ajax heeft donderdagavond weer niet weten te winnen van Fenerbahçe. De wedstrijd kenmerkte zich door slordigheden en echt uitgespeelde kansen waren er nauwelijks. Na negentig minuten stond het scorebord op 0-0 en wint Ajax weer niet.

Ajax begon tegen Fenerbahçe verrassend met Nick Viergever in het hart van de verdediging naast Joël Veltman. Het duo moest Robin van Persie in toom houden en hadden daar in de eerste helft maar weinig moeite mee. De topscorer aller tijden van Oranje werd amper in het spel betrokken. De eerste helft kenmerkte zich door slordig voetbal van beide kanten. Dat begon al in de eerste minuut van de wedstrijd, waarbij Fenerbahçe-doelman Volkan Demirel een bal volledig verkeerd raakte en de bal zo in de voeten van Ajax-aanvoerder Davy Klaassen schoof. De middenvelder miste het lege doel echter ruim.

Dat soort foutieve balletjes kwamen vaak voor in de eerste helft, waardoor het voetbal allesbehalve goed was. Ajax liet steekjes vallen in de opbouw, waardoor de Turken in de omschakeling er snel uit konden komen, maar verder dan een afstandsschot van Mehmet Topal kwamen de bezoekers niet. Ajax was daarentegen gevaarlijk met Anwar El Ghazi aan de rechterkant, maar die moet moest na ruim een half uur naar de kant met een enkelblessure. In de laatste minuut van de eerste helft werd Ajax nog gevaarlijk door een actie van Viktor Fischer. De Deen omspeelde Simon Kjær en moest alleen Volkan Demirel nog passeren, maar vanuit een moeilijke hoek kreeg Fischer de bal niet meer langs de Turske goalie heen.

Nadat Ajax in de eerste helft El Ghazi noodgedwongen moest wisselen, overkwam Fischer na tien minuten spelen hetzelfde euvel. De Deen kwam in botsing met zijn landgenoot Kjær, kon niet verder en werd vervangen door Amin Younes. Ajax was in de tweede helft wel de bovenliggende partij en dat kwam voornamelijk omdat Fenerbahçe inzakte. Davy Klaasen kreeg in de 67ste minuut een goede kans, maar zijn schot ging rakelings langs de kruising.

Toch bleven echt grote, uitgespeelde kansen uit. Het constant slordige balverlies van de eerste helft, bleef ook in de tweede helft aandienen. Van Persie kwam ook in de tweede helft maar weinig aan de bal en werd tien minuten voor tijd gewisseld. Fernandão, de aanvaller die in het eerste duel de beslissende goal maakte, had in de 82ste minuut ook de openingstreffer op zijn voet, maar van dichtbij miste hij de bal compleet.

Ajax wint dus weer niet van Fenerbahçe en moet in de resterende wedstrijden nog punten zien te pakken om te overwinteren in Europa. De Amsterdammers hebben het echter niet meer in eigen hand in de Europa League, ze moeten hopen op puntverlies van Fenerbahçe.

Door: Thomas Mulder