13.11.2015 22:42

Ierland volbrengt missie in Bosnië: 1-1

Ierland heeft precies gekregen waar het naar op zoek was. In de cruciale play-offwedstrijd voor een plek op het Europees Kampioenschap 2016 kwam Bosnië-Herzegovina in eigen land niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Hierdoor kunnen de Ieren met een uitdoelpunt op zak in eigen huis de kwalificatie voor het eindtoernooi veiligstellen.

Het was een cruciale wedstrijd voor beide landen. Na een kwalificatiecampagne waarin zowel Bosnië-Herzegovina als Ierland als derde eindigde, mochten deze landen onderling gaan uitvechten wie volgend jaar aantreedt in Frankrijk. Voor dit heenduel reisde Ierland voor een gelijkspel af naar het Bosnische Zenica. Een vrij defensief basiselftal moest de thuisploeg van het scoren afhouden. Aan de thuiszijde was de visie juist op winst ingesteld. De Bosniërs wilden graag met een overwinning op zak afreizen naar Dublin volgende week.

In de eerste helft zagen de supporters een beter Bosnië-Herzegovina en een Ierland dat succesvol tegenhield. De tweemansaanval van Bosnië met Edin Džeko en Vedad Ibišević was veelal verantwoordelijk voor het creëren van kansen en was eveneens vaak het eindstation. Beide spitsen konden niet de doorslaggevende factor zijn in de eerste 45 minuten. Hierdoor bleef het 0-0 tot aan de rust.

In de tweede helft veranderde aan het spelbeeld niet veel, alleen aan de mogelijkheid om dat te zien wel. Een vergelijkbaar tafereel bij de Eredivisie-wedstrijd AZ - NEC op 1 november, toen de mist genadeloos toesloeg in Alkmaar. Nu was Zenica de plek waar de mist een bezoekje deed. Het was voor scheidsrechter Felix Brych geen reden om het spel stil te leggen, dus zat er voor de toeschouwers niets anders op dan turen. Het was voor Bosnië-Herzegovina ook geen reden om het overwicht uit handen te geven. De thuisploeg bleef overtuigender.

Desalniettemin kwam Ierland na 82 minuten spelen verrassend op een voorsprong. Robbie Brady schoot genadeloos raak in de korte hoek, vanaf randje zestien. Drie minuten later werd het zowaar weer gelijk. Džeko kwam, in tegenstelling tot de eerste helft, nu wel tot scoren: een typische Džeko-goal. Juiste moment, juiste plek: 1-1. Uiteindelijk gebeurde er in de resterende tien minuten niet veel, waardoor de wedstrijd eindigde in de 1-1 eindstand.

Ondanks het weggeven van de voorsprong mag Ierland het meest tevreden zijn met deze uitslag. Een nederlaag zat er dik in voor the Boys in Green. De Bosnische zijde was beter, maar heeft in Dublin iets goed te maken. Het is de vraag welk team het meeste profijt heeft van deze 1-1 in de return die maandag 16 november wordt gespeeld.

Door: Nino Vermeulen