14.11.2015 19:50

Oekraïne deelt de eerste tik uit aan Slovenië

Andriy Yarmolenko viert zijn doelpunt namens Oekraïne tegen Slovenië tijdens het EK play-offduel. (14-11-2015)
Andriy Yarmolenko viert zijn doelpunt namens Oekraïne tegen Slovenië tijdens het EK play-offduel. (14-11-2015)

Oekraïne heeft zaterdagavond een grote stap gezet naar het EK van komend jaar in Frankrijk. In het heenduel van de play-offs werd Slovenië opzij gezet door treffers van Andriy Yarmolenko en Yevhen Seleznyov (2-0).

Oekraïne ging voor het eigen volk en vaderland furieus van start. De ploeg van bondscoach Mikhail Fomenko zocht veelvuldig sterspelers Evgen Konoplyanka (Sevilla) en Yarmolenko (Dinamo Kiev) en dat resulteerde in de openingsfase in een handvol mogelijkheden. Gaandewege de wedstrijd kreeg Slovenië meer grip op de twee dribbelaars van de thuisploeg, maar dat wist Yarmolenko er niet van te weerhouden om na 23 minuten de score open te breken. Een afgeslagen corner werd door de rechtsbuiten opgepikt, waarna hij twee tegenstanders het bos instuurde en fraai in de verre hoek schoot (1-0).

Slovenië had tijdens het eerste bedrijf niet veel te vertellen, maar was zeker niet kansloos. Milivoje Novakovič liet de bal bij een grote mogelijkheid van zijn voet springen en Josip Iličič volleerde een meter over het doel van Andriy Pyatov. Aan de andere kant kreeg Oekraïne kansen op de 2-0 via afstandsschoten van Serhiy Rybalka en Artem Fedetskiy en een kopbal van Denys Garmash. 

Na een klein uur spelen kwam de 2-0 er alsnog voor Oekraïne. Na een slim passje van Yarmolenko wist Fedetskiy de bal panklaar neer te leggen bij de tweede paal. Daar stond aanvaller Seleznyov opgesteld om binnen te glijden (2-0). Garmash (kopbal) en diezelfde Seleznyov (paal) kregen niet veel later grote kansen op de 3-0. Slovenië stelde daar op zijn beurt niets tegenover. Dat lukte de bezoekers in de slotfase ook niet. Omdat ook Oekraïne niet meer wist te scoren, bleef het bij 2-0.

Daardoor staat de ploeg van Fomenko met één been op het EK 2016. Komende dinsdag wacht de return in het Sloveense Maribor.

Door: Joey Knobben

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner