15.11.2015 22:36

Hongarije na 44 jaar weer actief op een EK

Gábor Király juicht, want Hongarije is zojuist in de return tegen Noorwegen op een 1-0 voorsprong gekomen. Doordat de Hongaren in Oslo al met 0-1 wonnen, is plaatsing voor het EK nu heel dicht bij. (15-11-2015)

Het is Noorwegen niet gelukt om te stunten tegen Hongarije. De thuisploeg was effectiever in het play-off duel voor het EK. Door een 2-1 overwinning gaan de Hongaren naar het Europees kampioenscap. Dat betekent dat Hongarije na 44 jaar weer terug is op een EK.

Voorafgaand aan het duel waren er twee dingen bekend over Hongarije. Ze kunnen erg goed verdedigen én ze zijn dodelijk in de counter. Niet geheel verrassend was het Hongarije dat uitgerekend uit een counter de 1-0 wist te maken. Hongarije veroverde de bal bij de cornervlag op de eigen helft. In twee passes stond het plots in de zestien van Noorwegen. Tamás Priskin stond tussen twee man, legde de bal goed en krulde de bal in de verre hoek.

Noorwegen kreeg weinig kansen en oogde weinig geïnspireerd. Pas aan het einde van de eerste helft kreeg het wat meer kansjes. Uit een corner van Martin Ødegaard wist Even Hovland zijn hoofd tegen de bal te zeggen. De Noren hadden pech en zagen de bal op de paal vallen.

Het zat Noorwegen niet mee. Na rust ging de ploeg ook op jacht naar de 1-1, maar het was overduidelijk dat de Noren niet gewend zijn om het spel zelf te maken. De ruimtes waren klein en daardoor kon het uitsluitend gevaarlijk worden uit vrije trappen, maar doelman Gábor Király was de situatie continu de baas.

Aan het spel van de Noren was amper te zien dat het om de laatste kans streed. De winnaar van het tweeluik gaat immers naar het EK. De verliezer kijkt komende zomer toe. Pas in de slotfase werd Noorwegen gevaarlijk. Zo eindigde een mooi schot van Markus Hendriksen net over. Oud-Vitesse- speler Marcus Pedersen kreeg de grootste kans.

Pech bleef Noorwegen achtervolgen. In de 82ste minuut nam Balázs Dzsudzsák een corner vanaf rechts. In de kluts was het uitgerekend AZ Alkmaar-speler Markus Henriksen die de bal in eigen doel werkte. De middenvelder was daarmee de pechvogel van de avond. Met de 2-0 stand én de eerdere overwinning van Hongarije tegen Noorwegen (1-0) was de strijd gestreden. Even werd het weer spannend toen Henriksen wel in het juiste doel schoot. Bij een 2-1 stand probeerde Noorwegen nog iets te forceren, maar nog twee goals in vijf minuten bleek teveel gevraagd.

Het bleef 2-1 waardoor Hongarije zich voor het eerst sinds 44 jaar plaatsen voor een Europees kampioenschap. De Hongaren zijn daarmee het 21ste land dat zich heeft geplaatst voor het eindtoernooi. In totaal doen er 24 landen mee.

Door: Vishal Kallan