21.11.2015 21:35

Ajax blijft koploper na simpele winstpartij

Davy Klaassen (l.) en Arek Milik (r.) samen, nadat ze weer belangrijk zijn voor Ajax met doelpunten tegen Cambuur. (21-11-2015)

Ajax heeft zaterdagavond zonder hele grote inspanningen de koppositie in de Eredivisie verdedigd. De Amsterdammers stonden bij rust al met 4-1 voor tegen SC Cambuur en maakten er na rust nog één: 5-1.

In de eerste dertig minuten bleef het nog rustig in de Amsterdam ArenA, maar vervolgens gingen beide ploegen helemaal los. Ajax opende de score via Joël Veltman, die na een cornervariant bij de tweede paal vrij kon binnen koppen. Twee minuten later maakte Sander van de Streek er weer 1-1 van met een rake kopbal, na een goede voorzet van Furdjel Narsingh. Met een derde rake kopbal in vier minuten tijd maakte Arkadiusz Milik er echter heel snel weer 2-1 van. De Pool knikte raak na een corner van Nemanja Gudelj. De doelpuntenregen ging even liggen, maar kwam toch snel weer terug. Davy Klaassen maakte in alle vrijheid de vierde kopgoal van de avond en legde vlak voor rust vanuit de draai ook de 4-1 in de rechterhoek.

Opnieuw begonnen Ajax en SC Cambuur rustig aan een helft, maar na een kwartier spelen in het tweede bedrijf viel de volgende treffer toch. Ajax kwam op een 5-1 voorsprong na een mooie lange bal van Veltman, die Amin Younes bereikte. De dribbelaar werkte zich langs Nienhuis, een verdediger en teamgenoot Viktor Fischer heen en rondde beheerst af. De resterende minuten werden vooral gekenmerkt door een SC Cambuur dat tegenhield en Ajax dat niet volledig doordrukte. Toch waren er nog mooie momenten te zien in Amsterdam, zoals het debuut van SC Cambuur-verdediger Ron Janzen en de inbreng van John Heitinga, die zijn tweede competitiewedstrijd sinds zijn terugkeer in Nederland speelde.

Door de simpele overwinning blijft Ajax ook na de dertiende speelronde koploper van de Eredivisie. De ploeg behoudt sowieso de voorsprong op concurrenten PSV en Feyenoord en staat nu al dertien wedstrijden op rij bovenaan in Nederland. De Amsterdammers kunnen zich nu met een goed gevoel richten op de Europese confrontatie met Celtic. SC Cambuur mocht even hopen op een stunt, maar had uiteindelijk niets in te brengen in Amsterdam. De ploeg blijft zeventiende staan in de Eredivisie.

Door: Jos Boesveld