23.11.2015 14:06

Ibrahimović huurt plein in Malmö af voor fans

Zlatan Ibrahimović probeert de bal te controleren tijdens het competitieduel Paris Saint-Germain - AS Saint-Étienne. (25-10-2015)
Zlatan Ibrahimović probeert de bal te controleren tijdens het competitieduel Paris Saint-Germain - AS Saint-Étienne. (25-10-2015)

Zlatan Ibrahimović heeft het grote plein in het centrum van Malmö alvast afgehuurd. De Zweedse topspits van Paris Saint-Germain wil zoveel mogelijk stadsgenoten woensdag de kans geven getuige te zijn van zijn langverwachte rentree in Malmö, tijdens de onderlinge confrontatie in de Champions League.

"Iedereen is welkom, heel Malmö kan de wedstrijd kijken. Ik kom eraan", meldde Ibrahimović op Instagram. Hij kondigde meer verrassingen aan voor de inwoners van de stad waarin hij opgroeide en doorbrak als voetballer.

De zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder leerde voetballen op straat in de rauwe wijk Rosengard, bekend om de vele immigranten die daar wonen. De eigengereide Ibrahimović werd al snel opgemerkt door scouts van Malmö FF, de bekendste club uit de stad. Hij speelde in de jeugd samen met onder anderen Markus Rosenberg, nu aanvoerder van Malmö. De rest van het verhaal is bekend. Met zijn doelpunten en fabelachtige techniek trok de jonge Zweed al kort na zijn debuut de aandacht van grote Europese clubs. Ibrahimović wees Arsenal af omdat hij zich te goed voelde voor een stage in Londen. Hij vertrok naar Ajax, dat zo'n acht miljoen euro voor hem betaalde.

Na een moeizaam eerste jaar in Amsterdam groeide 'Ibracadabra', mede dankzij onnavolgbare actie en prachtige treffers, uit tot een publiekslieveling. Hij grossierde daarna bij Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan en Paris Saint-Germain in doelpunten, landstitels en andere prijzen. Op 34-jarige leeftijd keert de internationale vedette nu voor even terug in Malmö, de plek waar het voor hem allemaal begon. "Het is meer dan een droom die uitkomt, het is het lot", zei Zlatan nadat de loting 'PSG' aan zijn oude liefde had gekoppeld. "Ik ben geboren en getogen in de stad en heb er nog veel vrienden. Ik vind het prachtig dat ik Malmö nu in de Champions League tegenkom. Zo vaak spelen Zweedse clubs namelijk niet in dit toernooi."

Thuis

Het stadion in het zuiden van Zweden is al wekenlang uitverkocht voor de rentree van Ibrahimović, wiens naam daar staat vereeuwigd op een steen in de 'walk of fame'. Op eigen initiatief heeft hij het plein in de stad afgehuurd en grote schermen geregeld, waarop de wedstrijd woensdag te zien zal zijn. "Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom. Malmö is altijd mijn thuis."

Tijdens het eerste duel, in september in Parijs, kwam Ibrahimović niet tot scoren. Desondanks won de Franse kampioen met 2-0. "Geloof me, ik had graag willen scoren. Dan moet het in Malmö maar gebeuren."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner