04.12.2015 21:52

ADO Den Haag pakt derde zege van het seizoen

ADO Den Haag komt verrassend op voorsprong tegen AZ. Het is Danny Bakker (r.) die na negen minuten spelen de score opent in het AFAS Stadion. (04-12-2015)

Na zeges tegen Feyenoord en FC Twente heeft ADO Den Haag op vrijdagavond haar derde Eredivisie zege van het seizoen geboekt. Op bezoek bij een zeer matig AZ wonnen de Hagenezen met 0-1.

Door diverse blessures en schorsingen moeste trainer John van den brom achterin bij AZ puzzelen met zijn opstelling. Vooraf noemde hij die puzzel leuk, maar zijn keuze om Ben Rienstra terug te halen naar de verdediging, pakte minder leuk uit. Na een kleine tien minuten spelen verdedigde Rienstra zeer matig uit na een ongevaarlijke hoge voorzet. Hij bezorgde de bal zo in de voeten van Danny Bakker, die met een lage schuiver in de korte hoek doelman Gino Coutinho kansloos liet.

Deze snelle voorsprong gaf ADO vertrouwen. De bezoekers speelde met drie man in de verdediging en Timothy Derijck daar net voor. Met die opstelling had ADO het aanvallend ingestelde AZ volledig in de tang. De thuisploeg wist in de eerste helft geen moment aanvallend gevaarlijk te worden. Door de vele wisselingen in de ploeg oogde het spel bij AZ onzeker. Achterin zorgde dit nog voor enkele lastige situaties, maar ADO wist niet nogmaals te profiteren van de slordigheden.

Na de rust was het spelbeeld niet veel beter. ADO loerde zo nu en dan middels een snelle uitbraak op de genadeklap, terwijl AZ bleef ploeteren. De thuisploeg speelde onzorgvuldig en met weinig vertrouwen, waardoor er ook na de rust amper kansen te noteren vielen. Een kwartier voor tijd besloot AZ uiteindelijk alles of niets te gaan spelen door middel van een aanvallende wissel.

Het inbrengen van Dabney dos Santos voor verdediger Rajko Brežančić zorgde er wel voor dat de bal in de eindfase van de wedstrijd zich voornamelijk op de helft van ADO bevond, maar nog altijd bleven de doelkansen van de thuisploeg uit. Het Haags-Kwartiertje leverde aan de andere kant wel wat gevaar op dia Edouard Duplan en Roland Alberg, maar ook zij wisten het net niet meer te vinden.

Na deze 0-1 zege neemt ADO Den Haag enige afstand van de gevarenzone. Doordat de middenmoot in de Eredivisie zo dicht op elkaar zit naderen de Hagenezen AZ zelfs tot op twee punten op de ranglijst. Voor AZ volgt er volgende week een lastige wedstrijd tegen PEC Zwolle om zich in te revancheren terwijl ADO tegen directe concurrent Willem II de lijn door zal willen trekken.

Door: Dennis Korpel