11.12.2015 09:45

Ajax met Europese kater naar angstgegner

Met de uitschakeling in de Europa League nog vers in het geheugen staat Ajax zondag voor een uitwedstrijd die de club al zes keer op rij in de competitie niet heeft gewonnen. In de eigen Galgenwaard was FC Utrecht de aartsrivaal uit Amsterdam eerst drie keer de baas. De laatste drie ontmoetingen eindigden in een gelijkspel.

Dat Ajax afscheid moest nemen van de Europa League kwam niet meer onverwachts. "Het zat er natuurlijk wel in dat Fenerbahçe een puntje zou pakken tegen Celtic", verwoordde aanvoerder Davy Klaassen de stemming in de spelersgroep. "Maar ik baal toch stevig. We hadden zelf minimaal van Molde moeten winnen."

Ajax speelde echter gelijk tegen de Noorse subtopper (1-1), die zich de afgelopen maanden in Europa als een stuntploeg presenteerde. De formatie leek alleen in de beginfase op de koploper van de eredivisie die de laatste weken steeds makkelijker tot een overwinning komt. Daarna liep het elftal zich stuk op een blauwe muur van Noorse verdedigers.

Volgend jaar

"Heel teleurstellend", zei Joël Veltman. "In Europa was het dit seizoen steeds hetzelfde. Het ging steeds fout." Ajax stelde de afgelopen maanden inderdaad teleur in de voorronde van de Champions League en Europa League. Van de zes thuisduels werd alleen de ontmoeting met het nietige FK Jablonec gewonnen. Ajax won slechts één van de zes groepsduels in de Europa League en kwam in die wedstrijden slechts tot zes treffers.

"We hebben een jonge ploeg", aldus Mitchell Dijks. "Volgend jaar staan we er zeker." Het jeugdige Ajax voetbalde inderdaad naïef tegen buitenlandse tegenstanders. Rapid Wien maakte met tien man een achterstand van 0-2 goed. Fenerbahçe mocht in de laatste minuut nog scoren. Wat ook opviel is dat Ajax het ook lastig heeft als de opponent zich fysiek laat gelden.

ANP

Het kan bijna geen toeval zijn dat Ajax het vooralsnog laat afweten in de zogenoemde topduels. In Europa werd alleen van Jablonec en Celtic gewonnen. In eigen land werden Feyenoord en PSV niet verslagen. Ook FC Utrecht zal Ajax niet met zijden handschoenen aanpakken. ,,Voor hen is dit de wedstrijd van het jaar'', besefte Veltman. ,,Maar we worden steeds beter en moeten het ritme van de laatste competitieduels weer oppakken'', bleef Viktor Fischer positief. ,,Want de uitschakeling in Europa is een grote tegenvaller'', besloot Jairo Riedewald. ,,Maar de titel zal alles vergoeden.''

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner