11.12.2015 14:30

De jarige: Stille kapitein van PSV en Brugge

Timmy Simons wordt bij zijn terugkeer in België in 2013 groots onthaald. De held van Club Brugge is terug op het oude nest en na acht jaar maakt hij zijn rentree op de Belgische velden. Ongeveer twintig minuten later krijgt hij een rode kaart.

De dan 36-jarige middenvelder protesteerde nauwelijks tegen het wegsturen, al was gelijk duidelijk dat de rode kaart onterecht was. De geboren leider ontdeed zich van zijn aanvoerdersband en liep rustig van het veld af. Professionalisme waar de gemiddelde hedendaagse voetballer veel van kan leren.

Na omzwervingen bij PSV en FC Nürnberg kwam de routinier terug op het oude nest. In Brugge, waar hij eerder al vijf jaar lang op het middenveld heerste. In 2000 kwam de sympathieke Rode Duivel over van Lommelse SK. Tot 2005 zou hij de stille kracht blijven centraal op het Brugse middenveld.

In 2002 werd Simons uitgeroepen tot 'Voetballer van het jaar' van het jaar in België, maar niemand leek de kapitein van Brugge in te willen lijven. Het duurde dan ook tot 2005 tot PSV een slordige vijf miljoen euro overmaakte voor de captain, die de soortgelijke speler Johann Vogel in Eindhoven moest doen vergeten.

En dat ging hem goed af. Samen met Phillip Cocu zorgde hij voor een balans in het Eindhovense elftal dat ook in het ultieme successeizoen 2004/2005 te zien was. Ook in de Eredivisie trok de Belgische motor zijn prijzenregen door; tussen 2002 en 2008 won Simons elk jaar tenminste één prijs, mede door drie kampioenschappen op rij bij PSV.

In het Philips Stadion was Simons dan ook razend populair. Zijn imago van sympathieke, stille kracht deed het erg goed in Eindhoven en kwam hem dan ook op veel lof van de supporters te staan. Voor de Belg kwamen ze dan ook met een prachtige sfeeractie. Een enorme Belgische vlag werd door de supporters gecreëerd met erbij de tekst: "Kapitein Simons, onze leeuw van Vlaanderen"

Na vijf seizoenen en 216 wedstrijden verliet hij de lampenstad voor een avontuur in Duitsland. Bij FC.Nürnberg bleken zijn leiderskwaliteiten en zijn enorme loopvermogen perfect tot uiting te komen, waarbij hij in zijn eerste twee seizoenen zelfs de speler met de meeste minuten in de Bundesliga werd. In 2013 keerde de 93-voudig international terug bij Brugge, waar hij momenteel nog steeds een vaste waarde is.

Vandaag, 11 december, viert de nog altijd frisse en fruitige Simons zijn 39ste (!) verjaardag. De voetballer met het blauwzwarte hart kan waarschijnlijk nog jaren op het hoogste niveau mee. Aan afscheid nemen heeft hij dan ook nog niet gedacht: "Ik wil eerst nog een keer kampioen worden, dat is mijn en ons doel", zo kopte hij een half jaar terug op de site van Club. 

Door: Erwin Hokken

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner