13.12.2015 10:00

De jarige: Ajacied pijnigt Utrecht voor eeuwig

Wamberto de Jesus Sousa Campos, beter bekend als Wamberto, zal vandaag geen verjaardagskaartjes uit Utrecht krijgen. De aanvaller van aartsrivaal Ajax ontnam de Utrechters op traumatische wijze de bekerwinst in 2002.

Landskampioen Ajax en FC Utrecht maakten er op 12 mei 2002 een fantastische bekerfinale van. De pot had alles, de spanning was om te snijden. In een uitverkochte Kuip komt Utrecht een kwartier voor tijd op een 1-2 voorsprong, waarna het leek alsof er niks meer fout kon gaan.

Maar het is de Braziliaan Wamberto die Utrecht onmogelijk veel pijn zal gaan doen. Diep in de blessuretijd, met nog dertig seconden op de klok, slingert Andy van der Meyde de bal nog één keer voor de goal. Het ongeloof bij alles dat Utrecht ademt is immens wanneer 'Wampie' zo vrij als een vogeltje bij de tweede paal binnen kan tikken.

Het ongeloof is meer dan terecht, wanneer uit de herhaling blijkt dat de rappe flankspeler een meter (!) buitenspel staat. Utrecht komt de klap niet meer te boven en ziet Zlatan Ibrahimovic in de verlenging de 'golden goal' maken. De Amsterdammers winnen de beker, Utrecht huilt. Niks doet meer pijn dan van je meest gehate tegenstander verliezen door een buitenspelgoal in blessuretijd.

Een dag later trekt grensrechter van dienst, Ronald Kloeg, het boetekleed aan in een open brief. "Deze fout beschouw ik als een blunder. Het is normaal al erg wanneer je door een arbitrale dwaling verliest, maar als je op deze manier de beker misloopt, dan is het wel heel erg wrang." Het beruchte doelpunt zal nog lang onderwerp van gesprek blijven.

Zo verwerkt Youp van ’t Hek het zelfs in zijn oudejaarsconference. "Mijn zoontje wil later Wamberto worden, dan kan hij buitenspel staan zonder dat iemand het ziet!", grapt de cabaratier. "Dit grapje vertel ik natuurlijk niet wanneer ik in Utrecht moet optreden".

Het is één van de hoogtepunten in de carrière van Wamberto, die van 1998 tot eind 2003 onder contract stond bij de recordkampioen. Het was alleen niet altijd feest in Amsterdam. Trainer Co Adriaanse was een seizoen eerder namelijk minder fan van de rechtsbuiten. Tijdens de training kreeg de oefenmeester het idee dat Wamberto geen woord begreep van wat hem werd verteld.

Wampie reageerde altijd op dezelfde manier op zijn trainer en ploeggenoten, met twee duimen omhoog. Adriaanse besloot de gebrekkige taalkennis van de kleine Ajacied te testen. "Wamberto, je huis staat in de fik!", riep hij. De kleine dribbelaar beantwoordde dit met beide duimen omhoog. Adriaanse wist genoeg.

Een paar weken later stuurde Adriaanse Wamberto van de training, de trainer vond dat de aanvaller zijn auto niet goed had geparkeerd. De auto van de inmiddels 41-jarige stond namelijk met één wiel over de streep in de parkeergarage, en zo parkeer je bij Ajax natuurlijk niet.

Een fout geparkeerde auto of beide duimen omhoog zal de Amsterdamse fans weinig uitmaken. Voor hen zal Wamberto voor altijd herinnerd worden als de cultheld die rivaal Utrecht de beker kostte. Iets waar elke Ajacied nog altijd een glimlach van op haar gezicht zal krijgen, en elke Utrecht-fan zal doen laten huilen.

Door: Erwin Hokken

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner