15.12.2015 20:20

Stunt van jewelste: HHC schakelt NEC uit

HHC Hardenberg juicht nadat het op voorsprong is gekomen door een doelpunt van Kobussen, tegen Eredivisionist NEC in de KNVB-beker. (15-12-2015)

HHC Hardenberg heeft dinsdagavond voor een flinke stunt gezorgd in de KNVB beker. Het heeft namelijk in eigen huis Eredivisionist NEC Nijmegen uitgeschakeld. HHC won met 2-0 door goals van Glenn Kobussen en Dennis Krohne.

Voorafgaand aan het duel zei NEC Nijmegen-trainer Ernest Faber het volgende over het duel tegen HHC Hardenberg: "De wedstrijd komt voor mijn gevoel dan ook op een fijn moment." Die woorden zal hij nu wel terug willen nemen, aangezien NEC met 2-0 verliest in het KNVB beker-duel.

Er werd verwacht dat NEC de bal veelvuldig zou hebben en dat HHC op de counter zou gokken op een uitval. Dat beeld werd vanaf de eerste minuut bevestigd. De Nijmegenaren zochten naar een gaatje in de defensie van HHC, maar in de eerste 45 minuten speelde de thuisploeg zeer georganiseerd. Slechts één keer wist Navarone Foor te ontsnappen. Na een combinatie met Christian Santos verscheen hij voor doelman Melvin Koetsier. Foor passeerde de keeper met een schuiver, maar op de lijn stond nog Glenn Kobussen.

Aan de andere kant had HHC de mogelijkheden om uit een counter toe te slaan. Het veldspel van NEC was namelijk verre van soeverein. Op het moment dat NEC balverlies leed, kwam HHC er dan ook snel uit. Het werd dan wel duidelijk dat het qua voetbal niet zoveel had in te brengen. Vaak was de ploeg te onrustig voor de goal, waardoor mogelijkheden nooit werden uitgespeeld tot een echte kans.

De tweede helft zou een stuk meer enthousiaster moeten van NEC. Navarone Foor en Joey Sleegers zouden de creatievelingen moeten zijn om met een individuele actie de verdediging te passeren. Het zou echter juist HHC zijn die direct na rust voor wat enthousiasme zorgde. Uit de counter liep Glenn Kobussen door, gaf de bal aan spits Paul van der Leij, die hem weer goed teruggaf aan de doorgelopen middenvelder. De aanvoerder van HHC kwam in de zestien en rondde koelbloedig af: 1-0.

NEC wisselde direct aanvallend door Jaino Bikel en Mihai Roman in het veld te brengen. Met wat meer power hoopte het HHC te breken, maar de thuisploeg kreeg steeds meer motivatie om die 1-0 vast te houden. Dat ging wel met hangen en wurgen. Todd Kane ging aanvallender spelen en zorgde voor enkele gevaarlijke voorzetten. Toch was het elke keer doelman Melvin Koetsier die de bal uit zijn doel wist te houden. Terwijl NEC steeds aanvallender ging spelen, was het gevolg ook zichtbaar. Er kwam namelijk meer ruimte achterin bij NEC.

Kleine kansjes waren er van beide kanten. Zo was Joey Sleegers uit enkele voorzetten gevaarlijk en zag Dennis Krohne zijn inzet van de lijn worden gehaald door Kane. Ook Kane kreeg een goede schotkans, maar het was weer Koetsier die wist te redden. Zowel HHC als NEC wankelden, maar uiteindelijk was het de thuisploeg die stand wist te houden. Het feest werd helemaal compleet toen Dennis Krohne aan de rechterkant van het veld een vrije trap kreeg. Vanaf een meter of twintig schoot hij op doel, werd de bal van richting veranderd en daardoor was doelman Marco van Duin volledig kansloos. Met die 2-0 begon het feest in Hardenberg al. Er moest echter nog wel meer dan tien minuten gespeeld worden. Die kwam het zonder kleerscheuren door.

Met kramp, veel strijd en een uitstekende organisatie wist HHC dus de overwinning binnen te halen. Met een zege van 2-0 plaatst het zich voor de volgende ronde en kan het de komende twee dagen toezien wie de overige clubs zijn die in de koker gaan voor de loting op donderdagavond. Saillant detail is dat HHC nog nooit de kwartfinale van het KNVB beker-toernooi wist te bereiken. De club schrijft ook nog eens geschiedenis met de beste prestatie ooit in het bekertoernooi.